NOGOMET

Trebaju nam najbolji model i kvalitetni stranci

Novi sistem takmičenja u najvišem rangu

Avaz Sport

21.7.2018

Premijer liga Bosne i Hercegovine igrat će se prvi put po trokružnom sistemu. Osim toga, smanjen je i broj stranaca sa šest na četiri.

Otvoreno je pitanje hoće li to donijeti napredak elitnom bh. fudbalskom takmičenju.

Mirsad Fazlagić: Pojavit će se problem 

- Mislim da će se odmah javiti problem, odnosno da će iz pojedinih klubova kazati: “Što ja gostujem jednom više od drugih?” Ja sam pristalica četverokružnog sistema zbog mira u kući.

Fazlagić: Manje stranaca

Što se tiče broja stranaca, ja bih tu kvotu još smanjio. Također, inozemnim trenerima koji nemaju zavidnu trenersku karijeru, zabranio bih da treniraju naše klubove. Imamo 70 naših trenera s UEFA-inom profesionalnom licencom.

Vlatko Glavaš : Ne postoji dilema

- Sve novo što se pokušava uraditi, radi se da bi bilo dobro. Imali smo promjenu na četverokružni sistem i ona je dala rezultate zajedno sa smanjenjem broja klubova. Očigledna je tendencija da se stvari unapređuju i mislim da će i ovo doprinijeti povećavanju kvaliteta lige.

Glavaš: Prilika mladima

Oko smanjenja broja stranaca, prema mome mišljenju, ne postoji dilema. Dobro je da se više prilika daje našim mladim igračima.

Kemal Hafizović : Stranci nam ne trebaju

- Mislim da će biti dobro. Smatram da našim klubovima ne treba nijedan stranac. Nisam protiv onih koji će odmah podići nivo igre, ali uvijek su mi u prvom planu naša djeca. Imamo mi kvalitetnih mladih igrača, samo treba imati hrabrosti gurnuti ih u vatru i malo istrpiti.

Hafizović: Gledati pozitivno

Kako ćemo napraviti dobrog igrača kad mu trener ne da da igra? Svi moramo dati doprinos da popravimo nivo najpopularnije igre.

Esmir Džafić : Pozdravljam promjene

- Svaka promjena koja se radi kako bi se podigao nivo lige, treba se pozdraviti. Očigledno je da se traga za najboljim modelom i možda se pokaže da će baš ovaj, trokružni sistem donijeti iskorak.

Džafić: Najbolji model

Uvijek će biti dilema oko stranaca u našoj ligi. Mnogo veće i bogatije lige stalno imaju rasprave o tome. Prema mome mišljenju, nije najbitniji broj, već kvalitet igrača koje uvozimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.