GRBAVICA

Odović za "Avaz": Željezničar može mnogo bolje

Piše: Avaz Sport

31.7.2018

Kao što je “Dnevni avaz” i najavljivao prije nepuna dva mjeseca, ponovio se „slučaj Kostić“. Poput Slovenca Miloša Kostića, koji je prije dvije godine imao dvomjesečnu rolu na Grbavici, i Beograđanin Slobodan Krčmarević je nakon nedjeljnog poraza u Zenici završio svoju epizodu podnijevši jučer ostavku, a njega će na klupi Željezničara naslijediti staro lice Milomir Odović.   

- Vraćam se na svoju Grbavicu. Željo je poseban klub, a meni je drago što sam dio jednog velikog sportskog kolektiva - u prvoj reakciji nakon imenovanja u razgovoru za „Dnevni avaz“ rekao je Odović i dodao:

- Veliki je izazov raditi u jednom takvom klubu. Pokušat ću, bez obzira na sve što se događalo do sada, da igramo puno bolje u kontinuitetu. Mislim da to može ovaj igrački kadar Želje. Jednostavno, uvjeren sam da većina igrača može mnogo više. Cilj mi je da napravimo tim koji će imati tendenciju da igra i nadam se - pobjeđuje.

Na pitanje može li Željezničar u četvrtak na Kipru protiv Apolona u 2. pretkolu Evropske lige ispraviti kiks (1:2) iz prve utakmice, Odović je odgovorio:

- Gledao sam prvu utakmicu na Grbavici, u kojoj su Kiprani zaista izgledali impresivno. Vidjet ćemo šta je moguće uraditi za ovo kratko vrijeme. Mislim da u ovom trenutku mogu uraditi nešto samo na psihološkom planu, a, naravno, pokušat ćemo izvući najviše što se može. Nema predaje.

Inače, Krčmarević (imao učinak tri pobjede i dva poraza) je jučer na Grbavici održao oproštajnu pres-konferenciju.

- Predsjednik Senad Misimović nije htio prihvatiti moj otkaz. Nije rekao tim riječima, ali osjećao je kao da sam ga izdao. Ova moja odluka je izraz poštovanja prema njemu i prema navijačima - izjavio je Krčmarević.

Kako je naglasio, nije bilo pritisaka, nije bilo problema s igračima, ali neko treba preuzeti odgovornost za posljednje igre ekipe.

- Odlučio sam se za ovaj korak jer neko mora biti odgovoran. Mislim da su u velikom raskoraku želje i mogućnosti i da tu ima i moje krivice. Prije svega kada se radilo o prelaznom roku. Možda će ovaj moj čin nekome izgledati kukavički, ali moja procjena je bila da je ovako najpoštenije. Želji želim sve najbolje - naglasio je sada bivši trener „Plavih“.

Mirsad Šiljak, direktor Željezničara, svjestan je da je sada najbitnije da se zadrži mir u ekipi i Odoviću da podrška.

- Trener Krčmarević je tako odlučio nakon utakmice u Zenici. Nije bilo incidenata i, kako je rekao, on je shvatio da se ne mogu ispuniti očekivanja. Zahvaljujemo mu na onome što je učinio u kratkom vremenu, a mi krećemo dalje. Vraća se Željina legenda Milomir Odović i sigurno je da će imati podršku kluba i navijača - istakao je Šiljak.

Legendarna “osmica”

Milomir Odović je rođen 26. marta 1955. godine u Ilijašu. Na Grbavicu je stigao 1974. i u narednih 10 godina noseći broj 8 bio jedna od perjanica “Plavih”. Za Željezničar je odigrao 230 utakmica i postigao 22 pogotka. Potom je imao epizodu u Austriji, da bi igračku karijeru završio u Bosni iz Visokog.

Bio je pomoćnik Amaru Osimu početkom prošle decenije, da bi u oktobru 2003. preuzeo prvi tim. Zadržao se na klupi “Plavih” do ljeta 2004. U narednih desetak godina radio je u Slaviji, Veležu, Čeliku, da bi 2015. ponovo predvodio Željezničar. Smijenjen je nakon devet mjeseci u septembru. Potom se kratko zadržao u Olimpiku, a na užarenu klupu dolazi s mjesta trenera mladog tima Željezničara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.