NAŠA TEMA Jesu li debakl Sarajeva i ispadanje Želje zničara povratak u našu realnost

Stanje u bh. fudbalu je alarmantno

G.Š. - N.D.

Sarajevo je u revanšu drugog pretkola Evropske lige protiv italijanske Atalante zabilježilo najteži poraz u historiji (0:8 - ukupno 2:10). S druge strane, Željezničar je i u Nikoziji rutinski poražen od kiparskog Apolona (1:3, ukupno 2:5).

Tim povodom, kontaktirali smo naše istaknute fudbalske stručnjake i postavili im pitanje - da li su katastrofalan poraz Sarajeva i ispadanje Željezničara od Kiprana povratak u našu realnost ili...

Grupna faza 

- Rezultat 0:8 nije naša realnost. Međutim, kod nas je veći problem kvalitet i trenutno stanje našeg fudbala - kaže bivši kapiten i nekadašnji predsjednik Skupštine FK Sarajevo Faruk Hadžibegić, koji je trenersku karijeru gradio u Francuskoj, Španiji i Turskoj, te bio i selektor reprezentacije BiH.

- Željezničar i Sarajevo ispali su već u drugom krugu kvalifikacija za Evropsku ligu, Široki Brijeg već u prvom, a Zrinjski je, također, poražen u prvom pretkolu Lige prvaka... Zbog toga problem treba gledati malo šire, studioznije, a ne samo kroz 0:8 na Koševu, i to protiv favoriziranog protivnika. Ipak, jedino ekipe iz naše domovine, u minulih dvadesetak godina, nisu otišle ni u jednu evropsku grupnu fazu takmičenja. A to je pošlo za rukom i slovenskom Mariboru i još nekoliko ekipa iz bivše Jugoslavije. U Evropi pobjeđuju i klubovi iz regiona koji sigurno nisu renomea Sarajeva ili Željezničara - dodaje Hadžibegić.

Naglašava da je to sigurno tema za širu diskusiju, analizu...

- Svako mora raditi svoj posao, za koji je stručan. Treba sjesti za sto i napraviti detaljnu analizu trenutnog stanja, ali i prestati igrati na mišiće i pametovati bez argumenata. Ne može svako raditi svaki posao, posebno to ne može u današnjem fudbalu. Možda bi trebali posuditi i znanje od komšije?

Jer, kad vidim da u Evropi pobjeđuju Domžale ili Spartak iz Subotice, koji sigurno nisu u rangu sa Sarajevom ili Željezničarom, problem je znači globalan. On sigurno zahtjeva dublju, stručnu analizu, te drastične promjene u našem fudbalu, gdje je puno sile. Mnoge stvari se rade na silu, na mišiće, miješaju se jabuke sa krompirom. Ne, to ne može - tvrdi Hadžibegić.

Posjed lopte

Željezničar nije doživio rezultatsku katastrofu, poput Sarajeva, ali je daleko od toga da bilo ko u klubu sa Grbavice može biti zadovoljan. Željo je dva puta glatko poražen od Kiprana.

- Milomir Odović nije imao baš puno vremena da nešto promijeni. Igrači igraju bezvoljno, bez motiva i želje da na pravi način pomognu klubu. Odović ima znanje i nadam se da će prije svega srediti taj odnos - kaže nekadašnji proslavljeni defanzivac Željezničara Branislav Berjan.

Kako tvrdi aktuelni trener u omladinskom pogonu Slavije do rezultata se dolazi igrom i vani ne prolaze improvizacije.

- Svi teže tečnijoj igri, posjedu lopte koji će rezultirati završnicom. I mi trebamo to tražiti. Trebamo se zamisliti zašto su svi kvalitetniji od nas. Imaju bolje uvjete i infrastrukturu. Kroz rad dolaze do kvalitenih igrača i nikome ništa ne pada s neba. U svakom segmentu se ulaže maksimalan trud - naglašava Berjan.

Više o temi

NA VRH

Podijeli članak na