FK SARAJEVO

Velkoski pred vječiti derbi preživio porodičnu dramu

G. ŠUMAR

17.8.2018

Kapiten kluba s Koševa Krste Velkoski je pred 116. vječiti derbi na Grbavici preživio pravu porodičnu dramu. Međutim, nijednog trenutka, iako mu je bilo veoma teško, nije ni pomislio da drugove ostavi na cjedilu u jednoj takvoj utakmici.

Odlazak u bolnicu

- Istina, imao sam privatnih problema zbog zdravstvenog stanja moga sina, ali ne znam da li uopšte da to spominjem - u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže Velkoski.

Naime, supruga kapitena Sarajeva i trogodišnji sin u utorak su se vraćali avionom iz Skoplja preko Zagreba u Sarajevo. Međutim, prilikom leta za Zagreb Krstinom sinčiću je bilo loše, tako da njega i suprugu nisu htjeli pustiti u avion za Sarajevo ako ne potpiše da to čini na vlastitu odgovornost. Kasnije je dijete prebačeno u Klinički bolnički centar u Zagrebu...

- Dan prije 116. vječitog derbija „skoknuo“ sam do Zagreba, u bolnicu. Hvala Bogu, sad je sve dobro. Naravno, iz Zagreba sam se odmah vratio u karantin, gdje su se moji drugari pripremali za utakmicu na Grbavici.

Ovaj gest Velkoskog morali bi na pravi način znati cijeniti u sarajevskoj Titovoj 38b, ali i navijači kluba s Koševa. Ipak, svi dobro znamo kakva je u posljednje vrijeme bila atmosfera u bordo svlačionici. I poslije „nokauta“ od Atalante (0:8) i nakon remija (1:1) sa GOŠK-om.

- Iako mi je bilo mnogo teško, kao kapiten, nijednog trenutka nisam ni pomislio da drugove ostavim na cjedilu. Ipak, da se mi okrenemo minulom vječitom derbiju i zaboravimo tu moju životnu dramu...

Odavno jedan vječiti derbi nije bio na nivou posljednjeg duela gradskih rivala, tvrdi Velkoski. S tom ocjenom se slažu svi akteri 116. vječitog derbija, ali i fudbalski stručnjaci.

- Već dugo na našim terenima nije odigrana jedna onako kvalitetna utakmica. Mislim na atmosferu, pun stadion, ali i ostale uslove za igru, a prije svega odličan teren. Upravo novi teren na Grbavici je znatno doprinio da se odigra kvalitetan meč.

Odličan teren

Željezničar sada ima najbolji teren u državi, ali i jedan od najboljih u regionu.

- Svaka im čast na tome kako su ga napravili. Ovim putem bih uputio apel svim bh. klubovima da nekako pronađu sredstva, da li preko Saveza ili društvene zajednice, da urede svoje travnjake. U tom slučaju bi se sigurno podigao nivo igre, ali i bh. fudbala. Vidjeli smo u srijedu kako to izgleda, bez puno tehničkih grešaka, te puno golova, šansi, dobrih poteza i svega onoga što krasi fudbal i privlači navijače na stadione. Mislim da smo i mi i komšije odigrali baš evropsku utakmicu.

Sarajevo je bilo bliže pobjedi...

- Žalimo zbog dva izgubljena boda. Jer, imali smo više šansi, pogotovo kod rezultata 2:1 za nas mogli smo prelomiti utakmicu, ali nismo bili ni miljenici sreće. Slično je bilo i protiv GOŠK-a, prije vječitog derbija, ali lopta jednostavno nije htjela da uđe u gol. Naravno, sad je sve to prošlo, a mi se okrećemo duelu sa Zrinjskim (nedjelja 20 sati, op. a.). Opet derbi. Učinit ćemo sve da protiv aktuelnog prvaka nadoknadimo propuštene bodove. Krajnje je vrijeme da se vratimo na pobjednički put, jer za to imamo i znanja i snage - za kraj kaže kapiten kluba s Koševa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.