ATMOSFERA U EKIPI

Kardinalna greška Roberta Prosinečkog: Zašto je Begović udaljen iz reprezentacije?

M. DAUTBEGOVIĆ

21.8.2018

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki odlučio je napraviti korak koji je malo ko mogao očekivati.

Nije Robi promijenio formaciju, niti je otkrio velikog talenta, nije ni nagovorio nikog posebnog da obuče dres BiH, ali je zato odlučio putem medija "spustiti" zamjeniku kapitena "Zmajeva" - Asmiru Begoviću.

Prosinečki je izostavio Begovića sa spiska igrača za predstojeće utakmice Lige nacija, nakon što je Asmir propustio prijateljske utakmice.

- Begovića nisam pozvao zbog dva razloga. Imali smo putovanja u Bugarsku, on je imao problema, poslije smo putovali za Južnu Koreju, gdje je on rekao da opet ne može doći, i zato ga nisam pozvao, ali to ne znači da ga neću ponovo zvati. Nije bila lagana situacija, jer on brani dobro, ali ovo je znak da moramo poštovati reprezentaciju. Svi smo morali ići u Južnu Koreju, išli su i povrijeđeni igrači, iako su znali da neće igrati. Razgovarao sam s Begovićem, opet ću razgovarati s njim. On mi je dao neke razloge koji su za njega veliki, a za mene mali, ali to je njegov izbor. Želim da se zna red, napravili smo sjajnu atmosferu - objasnio je selektor BiH Robert Prosinečki.

E, sad, čitajući ovo objašnjenje, možda bi nekom i imalo smisla, ali kada se sagleda kompletna situacija, onda je jasno kako je Prosinečki iz nekog sebi znanog motiva napravio kardinalnu grešku, kada je odlučio strogoću trenirati na Begoviću.

Kao prvo, nije Begović samovoljno otkazao dolazak na prijateljske utakmice. U oba slučaja zamolio je Prosinečkog za dopust, a selektor mu je u oba slučaja to odobrio. Valjda kako bi mu to kasnije mogao "natrljat na nos".

Kao drugo, Prosinečki tvrdi da je pričao s Begovićem, ali Asmir to kategorično demantira. Kome vjerovati? Slična je situacija bila i sa Senadom Lulićem i Vedadom Ibiševićem, koji su također tvrdili da ih Prosinečki nije zvao, dok je hrvatski stručnjak medijima govorio drugačije.

I kao treće, Prosinečki je našao da "zavodi red" na Asmiru Begoviću...

Bolji poznavaoci situacija unutar reprezentacije Bosne i Hercegovine uglas će vam reći kako je Begović vjerovatno najveći profesionalac među "Zmajevima" (uz dužno poštovanje svim ostalima). Asmir je uvijek bio daleko od svake svađe, incidenta, njegovo ime se nikada nije dovelo ni blizu nekakvog skandala.

Ali, upravo je na jednom takvom igraču Robi odlučio pokazati zube. Zašto? To on zna, ali jedno je jasno, da ovakvo ponašanje selektora BiH sigurno neće doprinijeti poboljšanju atmosfere unutar reprezentacije, a o rezultatskom učinku da i ne govorimo.  

Da samo podsjetimo kako je Begović standardan na golu ekipe koja igra u najjačoj ligi na svijetu. Kako za protivnike ima neke od najboljih napadača svijeta, a njegovo iskustvo... A, ne. Nećemo to nabrajati. Sve to znaju i javnost, ali i Prosinečki. Ali, javnost ne zna ovo: Zašto se Prosinečki okomio na Begovića? Radi atmosfere u ekipi? Sumnjamo. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.