GOLMANI

Iskustvo i trenutna forma garantiraju Šehiću jedinicu

N.D.

29.8.2018

Asmir Begović nije na spisku golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine za predstojeće utakmice. To je odluka selektora Roberta Prosinečkog i, ma kako neko na to gledao, on je imao pravo na izbor. Na njegovom popisu su Ibrahim Šehić, Kenan Pirić i Vedran Kjosevski.

Ako poredimo tri bh. golmana na koje će računati Prosinečki, jasno je da je iskustvo na strani Šehića, kako ono klupsko, tako i reprezentativno. Šehić je stao na gol reprezentacije i, prema općem mišljenju, iskoristio priliku.

- Mislim da je Šehić neprikosnoven kao prvi golman reprezentacije među tri golmana koja su na spisku selektora. Dobro je branio u nekoliko utakmica u kojima je dobio priliku i pokazao da se na njega sa pravom može računati. U međuvremenu je promijenio klub, ali mislim da su se i tu stvari posložile, jer je stao na gol - kaže Adnan Gušo, bivši reprezentativni golman i trener golmana u reprezentaciji BiH.

Za Pirića i Kjosevskog Gušo tvrdi kako su golmani koji imaju još prostora za napredak.

- Nadam se da će Pirić imati više prilika da brani pored iskusnog Jasmina Handanovića. To je sada veoma bitno za njegov razvoj i napredak, gdje ima još prostora. I Kjosevski je golman od kojeg se očekuje da još napreduje. Brani u našoj ligi, ima i oscilacija, ali je svakako perspektiva - naglašava Gušo.

Zanimljivo je da, prema podacima Transfermarkta, trojica bh. golmana imaju približnu vrijednost. Šehić vrijedi 800.000 eura, koliko i Pirić, dok Kjosevski ima cijenu od 700.000 eura.

Još jedan bivši reprezentativni golman Šehića, bez dileme, vidi na poziciji broj 1. Mirsad Dedić kaže da se sadašnji golman Erzurumspora dokazao i prošle sezone u Ligi prvaka.

- Pored toga, i na utakmicama reprezentacije pokazao je da je stasao u kvalitetnog golmana. Pirić se, s druge strane, tek treba dokazati na međunarodnoj sceni, iako je veoma kvalitetan. Kjosevski je ove sezone imao grešaka koje su koštale Želju, ali on je mlad golman, kojeg nekad treba istrpjeti - rekao je Dedić.

Gledajući trenutnu formu, Šehić je u prošlom kolu branio prvu utakmicu za Erzurumspor. Sačuvao je mrežu i čini se da će ostati na poziciji jedinice. Pirić je tek jednom bio među stativama, dok je Kjosevski u realno najlošijoj ligi od ove trojice golmana, ali je već ubilježio sedam utakmica ove sezone. Osim toga, ima i četiri evropska nastupa.

 Begović i Burić 

- Znamo da nema Asmira Begovića i znamo koje je objašnjenje, ali uz njega je u reprezentaciji, prema mome mišljenju, bilo mjesta i za Jasmina Burića, koji brani u odličnoj formi i već je bio dio reprezentacije - kaže Gušo.

 Ibrahim Šehić

Godište: 1988.

Visina: 190 cm.

Klub: Erzurumspor (Turska).

Sezona 2018/2019: 1 utakmica, 0 golova.

Kenan Pirić

Godište: 1994.

Visina: 192 cm.

Klub: Maribor (Slovenija).

Sezona 2018/2019: 1 utakmica, 1 gol.

Vedran Kjosevski

Godište: 1995.

Visina: 183 cm.

Klub: Željezničar (BiH).

Sezona 2018/2019: 11 utakmica, 11 golova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.