AFERE

Škahić i Vejnović učinili ligu neregularnom?

Prvotimci Zvijezde 09 imali poruke putem kojih je dogovarano namještanje

N. D.

4.9.2018

Premijer liga BiH za sezonu 2018/19. već nakon osam odigranih kola može se nazvati neregularnom. Ako se ispostavi da su fudbaleri Zvijezde 09 režirali rezultate kako to odgovara kladioničarima, onda sva priča o regularnosti pada u vodu.

Dokazni materijal

A sve je počelo kada je Boris Stanišić zatalasao bh. fudbalsku javnost izjavom da sumnja da se nešto dešava s njegovim igračima i da postoje priče među njima kako su umiješani u namještanje utakmica. Prvi čovjek FK Zvijezda 09 u prvi se mah i ogradio, ali je stvar već otišla korak dalje.

Kako je ekskluzivno objavio www.avaz.ba, dva igrača osumnjičena su za namještanje utakmica. Prema izvoru iz kluba, Nemanja Vejnović i Ibrahim Škahić direktno su osumnjičeni da su u dogovoru s kladioničarskom mafijom namjestili posljednjih pet utakmica i za to dobili odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Predsjednik kluba Boris Stanišić jučer nam je kazao da je poduzeo sve mjere da bi afera bila razjašnjena u potpunosti i krivci kažnjeni.

- Trenutno sam u Policijskoj upravi Bijeljine (jučer, op. a.), gdje ću podnijeti prijavu protiv određenih igrača za eventualnu umiješanost u namještanje rezultata. Dok organi reda ne urade svoj posao, ne želim davati bilo kakve izjave niti kvalifikacije - rekao je Stanišić.

Traženi rezultati

Kako smo saznali, Stanišić je Policijskoj upravi Bijeljina predao telefone pojedinih igrača i trenera kao dokazni materijal i očekuje da će MUP RS veoma brzo reagirati.

- U telefonu jednog od njih našli smo poruke u kojima im se nudi 1.000 KM da “ne zapinju” previše na utakmicama i traži da rezultati na tim utakmicama budu namješteni. Svih pet posljednjih utakmica koje smo izgubili završene su rezultatom koji su bili traženi putem tih poruka - rekao je izvor „Dnevnog avaza“ iz FK Zvijezda 09.

Afera je raskrinkana tako što su Skahić i Vejnović pokušali i s ostalim igračima u klubu dogovoriti namještanje, ali su kod njih prevladali razum i poštenje te su to prijavili upravi i stručnom štabu kluba.

I dok u Željezničaru, koji je sigurno slavio u Ugljeviku, gdje Zvijezda 09 igra domaće utakmice, ne žele komentirati „ono što nema veze s njima“, iz Čelika su dali svoje mišljenje.

- Ne znam koliko ima istine u svemu, ali sam siguran da smo na svom stadionu nadigrali Zvijezdu u svim segmentima igre i zasluženo pobijedili sa 2:0. Sigurno ćemo tako igrati i kada budemo gostovali kod njih. Oni su se u Zenici postavili tako da prime što manje golova, nas ne zanimaju te zakulisne igre - rekao nam je direktor Čelika Ismet Đugum.

„Slabosti“ Zvijezde u ovoj je sezoni ponajbolje iskoristio Nemanja Bilbija. On je Bijeljincima dao čak četiri gola, a, istina, u toj utakmici nije igrao Vejnović. U Zrinjskom nisu htjeli komentirati meč, a zanimljivo je da je nakon te utakmice Pod Bijelim brijegom trener Mostaraca Blaž Slišković bio ljut na svoje igrače.

- Ako protivniku možeš dati deset golova, onda mu ih trebaš i dati. Nonšalancija je nedopustiva i neću je tolerirati - rekao je tada Slišković.  

Velike uplate 

Protivnike Zvijezde 09 niko nije optužio, niti je mogao optužiti, a šta je to bilo na raspolaganju onima koji su eventualno uz posredovanje igrača Zvijezde 09, učestvovali u namještanju.

Šta su to kladionice nudile na rezultate koje je klub iz Bijeljine napravio? Primjerice, na njihov poraz nije bio ni posebno veliki koeficijent protiv Tuzle u prošlom kolu (1.6), a tek kada se gledaju utakmice protiv pravih favorita. Tako je još niži bio koeficijent na pobjede Željezničara i Sarajeva u Ugljeviku, pa je jasno da porazi Zvijezde nisu iznenađenja. Iz svega je jasno da su, ako se željela velika zarada, ulozi morali biti vrlo veliki, ali i na posebna klađenja, što je teže izvedivo u bh. kladionicama. Posebna pažnja obraća se na velike uplate i ti parovi bi vrlo brzo bili blokirani.

Sve navodi da se moralo raditi o online uplatama na međunarodnim kladioničarskim platformama, što bi moglo slučaj iz Bijeljine svrstati u međunarodni kriminal.



Ko su Vejnović i Škahić


Nemanja Vejnović ima 26 godina i ranije je igrao za Rudar iz Prijedora i banjalučki Borac.

Škahić je često bio spominjan u trakavici bh. fudbala, kada je iz Veleža prelazio u Slobodu, ali tada se radilo o nesporazumu klubova zbog odštete. Ovaj 24-godišnjak jedno je vrijeme bio i član češke Karvine.


Husić: Trajno zabraniti igranje

- Saznao sam za to iz medija. Sigurno da, ako se bilo šta mutno i prljavo ustanovi, to treba trajno zabraniti igranje svima onima koji su učestvovali u tome. To bi bio težak udarac za bh. fudbal i o kome god da se radi, nepoželjan je u sportu. Ja se nadam da se neće pokazati da ima nečega, ali, ako se utvrdi da ima, vinovnici moraju trajno biti uklonjeni iz bh. fudbala - kaže Azmir Husić, predsjednik FK Tuzla City.


Istraga Nogometnog saveza BiH

Povodom cijele situacije oglasio se i Nogometni savez BiH. Kako kažu, zaprimili su dopis iz FK Zvijezda 09 u kojem su obaviješteni o poduzetim radnjama zbog sumnji u eventualnu umiješanost igrača ovog kluba u namještanje rezultata.

- Prema navodima iz predmetnog dopisa, klub je raspoloživa saznanja dostavio i MUP-u RS. U cilju zaštite integriteta takmičenja NSBiH je djelovao promptno, pa je dostavljen Disciplinskoj komisiji NS/FSBiH. Nakon što Komisija provede Pravilnikom utvrđene procedure, predmet će biti proslijeđen tužiocima NSBiH s ciljem provođenja istražnih radnji - istakli su iz NSBiH.


Svo rezultati Zvijezde 09

Zvijezda 09 je bez pobjede u svojoj debitantskoj premijerligaškoj sezoni. Imaju tek tri remija, a ostvarili su sljedeće rezultate:

Mladost DK - Zvijezda 09 0:0, Zvijezda 09 – Sloboda 1:1, GOŠK - Zvijezda 09 2:2, Zvijezda 09 – Željezničar 1:3, Zrinjski - Zvijezda 09 5:2, Čelik - Zvijezda 09 2:0, Zvijezda 09 – Sarajevo 0:4, Tuzla City - Zvijezda 09 3:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.