ANALIZA

Zašto su mečevi Zvijezde 09 bili privlačni za namještanje: Zarada i do 900 posto

U ovakvoj kombinaciji ništa ne mora znati protivnik

Utakmica u Tuzli: Donosila najbolju "priliku". A. BAJRIĆ

N. DEMIROVIĆ

7.9.2018

Kako je moguće da neko ima veliki profit, da plaća igrače kako bi puštali utakmicu, u ogledu u kojem, recimo, Sarajevo kao izraziti favorit pobijedi Zvijezdu 09 kao gost. 

Ako se uzme u obzir da je prilično mali koeficijent na pobjedu Sarajeva, izgledalo bi da to i nije neki novac.

Ipak, analizom samo po tri moguća tipa na međunarodnim kladioničarskim platformama, jasno je zašto bi Premijer liga Bosne i Hercegovine i klub iz Bijeljine mogli biti zanimljivi kladioničarskoj mafiji.

Još nije poznato šta se zaista dešavalo, jesu li igrači Zvijezde zaista umiješani u namještanje rezultata, kako su ih optužili iz njihovog kluba, kao i to gdje su oni s vrha radili uplate... Međutim, prostor za veliku zaradu je definitivno postojao, prije svega na "online" kladionicama izvan BiH, pa i izvan Evrope.

U Zvijezdi 09 su igrače optužili za neregularnosti u posljednjih pet utakmica. "Tri tipa" su nešto što je izvodivo i nešto o čemu ne mora biti upoznat protivnik, pa čak ni svi igrači iz ekipe koja će gubiti.

Poraz na utakmici, poraz u oba poluvremena i minimalno tri gola na utakmici, bio je slučaj u četiri utakmice Zvijezde od pet koje su označene kao sumnjive.

Pregledom ponuda međunarodnih "online" kladionica, najbolji profit je mogla donijeti utakmica Tuzla City - Zvijezda 09.

Koeficijent na pobjedu domaćih je bio 1,57, da će Tuzla pobijediti u oba poluvremena (iz jedinice u jedinicu) 2,6, dok je na najmanje tri gola na utakmici koeficijent bio 2,6. Na uplatu od, naprimjer, 10.000 eura dobitak je bio 90.000, pa i ne čudi da se, kako se spominje, golmanu Zvijezde nudilo 5.000 KM.

Ako je istina da je sve namješteno, onda su oni koji su to organizirali trljali ruke i nakon utakmice Zvijezde 09 protiv Sarajeva. Jedina razlika je bila da se trebalo igrati iz "dvice" u "dvicu", a ukupan koeficijent je bio 8,03. Dobitak je osam puta veći od uloženog iznosa.

Protiv Željezničara je na ove tri opcije koeficijent bio 6,5. Što je na 10.000 uloženih donosilo 65.000. Valuta je slobodan izbor.

Najlošije se moglo proći na gostovanju Zvijezde u Mostaru kod Zrinjskog. Iako je odigrano sve kako bi "odgovaralo" (Zrinjski slavio, iz jedinice u jedinicu, minimalno tri gola), ipak je koeficijent "samo" 2,5, ali, opet, i to je dobar dobitak.


Protiv Čelika dovoljna dva para 

I utakmicu protiv Čelika u Zenici Bijeljinci su označili kao sumnjivu. Zanimljivo je da na njoj, jedinoj od pet utakmica, nije bilo minimalno tri gola.

Prema kvotama, očigledno nije ni trebalo. Za pobjedu Čelika koeficijent je bio 1,73, a da će Zeničani pobijediti u oba poluvremena 2,7. Ukupno 4,6, pa se na uloženi euro dobiva 4,6. Više nego dobar dobitak.

Sumnjivi rezultati

Zvijezda 09 – Željezničar 1:3

Zrinjski – Zvijezda 09 5:2

Čelik – Zvijezda 09 2:0

Zvijezda 09 – Sarajevo 0:4

Tuzla City – Zvijezda 09 3:1


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.