LIGA NACIJA

"Zmajeve" put do Eura vodi preko Belfasta

Uvjereni smo da ćemo imati dobar tim i odigrati dobru utakmicu, kaže selektor Prosinečki

Naši reprezentativci na treningu. Foto: G. Šumar

Goran ŠUMAR

8.9.2018

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Belfastu, na stadionu "Windsor Park", otvara novo poglavlje. Novooformljeno takmičenje Evropske nogometne federacije (UEFA), Liga nacija, donosi "Zmajevima" gostovanje Sjevernoj Irskoj.

Iako je naša reprezentacija neposredno pred današnju utakmicu (15 sati) ostala bez još dva defanzivca, Bojana Nastića i Darka Todorovića, selektor Robert Prosinečki ne izgleda uopće zabrinut pred duel s neugodnim domaćinom.

Zadnja linija

- Todorović definitivno ne može igrati. Prvo smo dobili odgovor iz UEFA-e da može igrati, pa da ne može, jer su pogriješili, pa onda opet, nakon naše intervencije, da definitivno ne može...

Ima dva žuta kartona iz mlade reprezentacije, koja će odraditi u predstojećem terminu - kaže selektor Prosinečki i dodaje da će naći zamjene.

- Normalno, imamo alternative. I za njega i za Nastića, koji nije 100 posto spreman, ali bit će u konkurenciji za tim. Probat ćemo da nikako ne igra, kako bi se oporavio što prije. Možda već za Austriju. Deficitarni smo u odbrani, jer smo u ovom kratkom periodu ostali bez mnogo igrača, Ognjena Vranješa, Ermina Bičakčića, a prije toga i Seada Kolašinca. Imamo malih problema, ali riješit ćemo i to - ističe selektor.

Svi drugi igrači, uključujući naše vodeće zvijezde Edina Džeku, Miralema Pjanića i Edina Višću, koji su doputovali u Belfast, maksimalno su spremni za današnji meč.

- Uvjereni smo da ćemo imati dobar tim i odigrati dobru utakmicu. Inače, uvijek više gledam i razmišljam na one igrače koje imam na raspolaganju. Dobro je što se oporavio mali Ćiva (Jasmin Ćivić, op. a.), koji je u Južnoj Koreji pokazao da na njega možemo računati ozbiljno - objašnjava selektor.

Prosinečki nije izdiktirao startnu postavu, ali, kako kaže, nema više dilema ko će igrati.

- Svi starteri su maksimalno spremni jer, ako hoćemo nešto napraviti u Belfastu, a naravno da hoćemo, onda svi moramo biti kao jedan. Vidjet ćemo tokom utakmice kako će to izgledati, a, naravno, imamo spreman i plan "B".

Ova grupa igrača je dobro izgledala u prethodnim prijateljskim utakmicama, tako da s pravom možemo razmišljati o tome da ćemo odigrati dobro i ostvariti dobar rezultat u Belfastu - kaže hrvatski stručnjak.

Biti prvi

Dodaje da od dolaska stalno govori da BiH ima talentiranu i dobru reprezentaciju.

- Vjerujem da ćemo u Belfastu, na našoj prvoj, tako da kažem, zvaničnoj utakmici, prikazati što bolju igru i ostvariti što bolji rezultat. To nam je velika želja. Znamo da je za 12 mjeseci žrijeb za prave kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020., ali i kroz Ligu nacija možemo otići do cilja.

Želimo biti prvi u grupi Lige nacija, tako da i tu onda možemo tražiti šansu za odlazak na Euro - zaključio je Prosinečki.

Zukanović: Puno toga ovisi o nama

Naš reprezentativni stoper Ervin Zukanović očekuje tešku utakmicu, ali s pozitivnim ishodom.

- Analizirali smo dobro našeg predstojećeg protivnika. Sjeverni Irci su veoma agresivan tim, koji također ima čvrst mentalitet. Moramo biti maksimalno koncentrirani svih 90 i "kusur" minuta. Međutim, puno toga ovisi o nama. Ako mi budemo pravi, mislim da ćemo s terena izaći uzdignutih ruku - izjavio je Zukanović.

Mladi dolaze

Prosinečki kaže da se mnogo igrača oprostilo od dresa reprezentacije i da sada tražimo njihove zamjene.

- Ne, nije to nikakav eksperiment, nego proces. Nedostaje nam nekoliko igrača zbog povreda, ali, manje-više, to je ona reprezentacija koju spremamo za Evropsko prvenstvo. Mlađi dolaze, a sigurno je da BiH ima talenata. To je vrlo važno - kaže Prosinečki.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.