LEGENDA

Najbolji i najveći kojeg smo ikad imali ili zašto na spomen imena Edina Džeke svaki navijač BiH treba ustati

"Dijamant" ispisao historiju

Edin Džeko na utakmici protiv Austije ušao u historiju bh. nogometa. D. Jurišić

Piše: Jasmin Alibegović

12.9.2018

Edin Džeko sinoć se protiv Austrije po ko zna koji put upisao u historiju bh. nogometa. Džeko je protiv Austrije po 95. put nosio dres „Zmajeva“ te sada ima najviše odigranih utakmica u historiji reprezentacije pretekavši Emira Spahića, koji je sakupio 94 nastupa.  

Džeko je protiv Austrije postigao i pobjednički gol koji mu je bio 53. u karijeri u dresu BiH, po čemu je, također, rekorder.

Džeko je u dresu reprezentacije debitirao u kvalifikacionoj utakmici protiv Turske 2. 6. 2007. godine, na kojoj je postigao svoj prvi gol. Edin je tada imao 21 godinu, 2 mjeseca i 16 dana.

S reprezentacijom BiH igrao je tri kvalifikaciona ciklusa za Svjetsko prvenstvo (31 utakmica), a do sada je nastupao i u dva ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (27 utakmica). S devet postignutih golova Džeko je bio drugi strijelac kvalifikacija za SP 2010. U dresu s državnim grbom odigrao je i 32 prijateljske utakmice.    

U reprezentativnom dresu postizao je golove protiv čak 28 država između ostalih protiv Francuske, Španije, Njemačke, Belgije... Najviše golova je dao Lihtenštajnu (šest), Belgiji (pet), Andori i Estoniji (četiri) te Iranu (tri).

U periodu od 9. oktobra 2008. do 8. decembra 2009. godine imao je nevjerovatan niz od osam uzastopnih utakmica za BiH, na kojima je postizao barem po jedan gol (11 golova u osam uzastopnih utakmica).

Svoj prvi het-trik u dresu BiH je postigao u septembru 2012. godine, u pobjedi 8:1 protiv Lihtenštajna te je u isto vrijeme postao najbolji strijelac reprezentacije sa 24 postignuta gola. Rekord je prije njega držao Elvir Bolić, sa 22 postignuta gola. 

Godine 2013. dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, uz obrazloženje da je među svjetskom javnošću poznat kao ličnost koja plijeni visokim moralom, etičnosti i filantropijom. Osim što je odličan nogometaš, Džeko je učestvovao u velikom broju humanitarnih akcija, u kojima je u prvi plan stavljao djecu.

U avgustu 2014. godine Džeko je preuzeo kapitensku traku od Emira Spahića, koji je tada najavio svoje povlačenje iz reprezentacije BiH. Džeko je predvodio „Zmajeve“ na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, kada je BiH prvi put u svojoj historiji igrala na jednom velikom nogometnom takmičenju.

Iako u prve dvije utakmice grupne faze na SP-u u Brazilu nije uspio pogoditi, Džeko je u posljednjem kolu protiv selekcije Irana zatresao mrežu, a BiH upisala svoju historijsku pobjedu na svjetskoj smotri najboljih.

Naš Dijamant, kako ga je je prozvao sportski komentator Marijan Mijajlović, tokom prijenosa utakmice protiv Belgije, ima treći najbolji prosjek golova po utakmici u dresu reprezentacije u svijetu. Džeko u prosjeku postiže 0,55 golova po utakmici igrajući za „Zmajeve“, što je bolji prosjek od onog koji imaju Zlatan Ibrahimović u Švedskoj, Luis Suarez u Urguvaju, Romelu Lukaku u Belgiji i Lionel Mesi (Messi) u Argentini.

Džeko je strijelac nekih važnih golova za „Zmajeve“, a posebno se izdvajaju dva gola protiv Belgije u kvalifikacijama za SP 2010.

Pamtimo i gol Džeke za vodstvo protiv Francuske 2009. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

U sjećanju mnogih bh. navijača ostat će i dva gola "Dijamanta" protiv Grčke u kvalifikacijama za SP 2014.

Ukoliko se ne dese neke nepredviđene situacije i povrede, Džeko će ubrzo postati i prvi igrač sa trocifrenim brojem nastupa za „Zmajeve“.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.