LEGENDE

Drugi dan nakon operacije bio sam na nogama

Današnjica nosi toliko problema da nemam vremena da se sjećam slavne historije, kaže popularni Hadžija

G. ŠUMAR

14.9.2018

Legendarni desni bek kluba s Grbavice  Enver Hadžiabdić  (72), koji je, podsjetimo, na Svjetskom prvenstvu 1974. godine u Njemačkoj uvršten u najbolji tim Mundijala, uspješno se oporavlja od operacije srca.

Ugrađen zalizak

- Upravo sam izašao iz kuće da malo prošetam, u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže popularni Hadžija, koji je prije dvije sedmice operirao srčane zaliske.

- Osjećam se puno bolje, svaki dan osjetim napredak. Nemam više onih tegoba koje sam imao u prsima. Imao sam problem i on je odstranjen. Ugrađen mi je jedan novi srčani zalizak – ne znam od kojeg materijala, a drugi je, kako to kažu doktori, servisiran, kroz smijeh dodaje jedan od naših najboljih igrača svih vremena – kazao je Hadžiabdić.

U razgovoru sa Hadžiabdićem saznali smo da je već drugi dan nakon operacije bio na nogama.

- Pomogao mi je bolnički fizioterapeut, koji diže pacijente. Inače, njihova metoda je da se pacijent odmah stavi u kretanje, u aktivnost... – istakao je Hadžija.

Ipak, Vi ste bivši vrhunski sportista...

- Moguće da i zbog toga imam nekih predispozicija da to sve lakše prebrodim. Svaki dan vidim napredak i osjećam se puno bolje.

Jedna od neizbježnih tema s jednim takvim nekadašnjim velikanom je naš državni tim.

- Gledao sam obje minule utakmice, i u Belfastu, kada smo pobijedili 2:1, i u Zenici (1:0). Svi mi taj fudbal gledamo iz nekog svog ugla, ali evidentno je da većina ljubitelja fudbala u BiH nije objektivna. Nismo odigrali dvije kvalitetne utakmice, na našem nivou, ali najvažnije je da imamo šest bodova. Pojedini naši reprezentativci, od kojih svi očekujemo puno više, odnosno ono što pružaju u klubu, to ne pokazuju u našoj reprezentaciji. Konkretno, ja više očekujem od Miralema Pjanića. Naša javnost i novinari ga veličaju, ali on ne pruža na terenu ono što se od njega očekuje, da stane na loptu, da organizira napad...

Hadžiabdić ističe da on to ne vidi na terenu od Pjanića.

Proslava rođendana

- Kad uporedite, naprimjer, kako za Čelzi i reprezentaciju Belgije igra Eden Azar ili Kevin de Brujne , to nije to. Oni i na leđima „istrpe“ dva-tri protivnička igrača, pa iznesu loptu, odigraju... A toga kod Pjanića nema, on odigra prvom do sebe. Jednostavno, igra penzionerski. Ne, nisam se ja okomio na njega, ali on na terenu, u našem državnom timu, to ne pruža. Ono sve što može.

U klubu je druga priča...

- Neću da ulazim u taj dio, govorim samo za BiH.

Željezničar će u nedjelju, protiv Radnika, proslaviti 97. rođendan, međutim, Hadžiabdić još nije dobio pozivnicu za taj veliki događaj.

- Ne znam hoću li moći otići na Grbavicu, jer sam još rekonvalescent. Također, ne znam ni kako će izgledati ta kompletna organizacija, te hoće li to biti (pre)naporno za mene u ovom stanju... A što se tiče pozivnice, tu neće biti problema. Mislim da ova garnitura čelnika kluba s Grbavice pazi na te stvari i sigurno neće napraviti propuste.

Ne bi ni smjeli, jer Hadžiabdić je jedini „vojnik kluba s Grbavice“ koji je titule osvajao i kao igrač i kao trener, da ne spominjemo izbor u idealni tim Mundijala 1974...

- Lijepo se nekad sjetiti i toga, to je dio historije. Međutim, vjerujte mi, rijetko se sjetim tih trenutaka. Današnjica ima toliko problema i borbe za egzistencijalne stvari da, maltene, nemam vremena da se sjećam te slavne historije. Međutim, lijepo se i toga prisjetiti – za kraj kaže popularni Hadžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.