DOMAĆI NOGOMET Najuspješniji bh. selektor odluku donio zbog zdravstvenih razloga

Sakib Malkočević više nije selektor U-17 reprezentacije BiH

Ne želi da njegov lični problem ima utjecaja na pripreme reprezentacije

FENA

Sakib Malkočević

Foto: Arhiv


Bio sam na ljekarskoj kontroli i situacija nije dobra. Predlažu mi drugu operaciju, a odluku ću donijeti u krugu porodice, izjavio je jučer selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević nakon što je na Odjelu gastroenterologije UKC Tuzla obavio kontrolni pregled, godinu nakon teške operacije debelog crijeva.

Danas je donio odluku koja je šokirala javnost - odstupio je s dužnosti selektora, kazavši kako ne želi da njegov lični problem ima utjecaja na pripreme kadetske reprezentacije BiH, kojoj idućeg mjeseca predstoje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2019. u Irskoj. 

Posljednji put Malkočević je U-17 reprezentaciju vodio 11. i 13. septembra u prijateljskim susretima sa Srbijom, u Banovićima i Srebreniku, a jučer je Savezu predao listu s 20 igrača koji će od 10. do 16. oktobra igrati u kvalifikacijama grupe 2 protiv Ukrajine, Islanda i Gibraltara.

Tačno prije godinu Malkočeviću je odstranjen tumor debelog crijeva. Sve kontrole nakon toga pokazale su da je sve uredu i Malkočević se vratio na posao. U međuvremenu, propustio je Evropsko prvenstvo u Engleskoj, u maju ove godine. 

- Posljednja kontrola pokazala je da se stanje nije drastično promijenilo, ali da se na snimku vidi da ponovo "ima nešto“. Sugerirana mi je druga operacija. Očekujem rezultate urađenih pretraga, bit će obavljen snimak magnetskom rezonancom i poslije ću, zajedno s porodicom, odlučiti šta i kako dalje – izjavio je Malkočević za Fenu.

Jučer je predsjedniku NSBiH Elvedinu Begiću, generalnom sekretaru Jasminu Bakoviću i direktoru Elmiru Pilavu saopćio odluku o tome da ne može dalje voditi reprezentaciju. 

- Nije uredu da zbog nekog zdravstvenog pregleda ispašta reprezentacija. Imaju moji saradnici koji će nastaviti gdje smo stali, a po rezultatima se vidi da znaju svoj posao. Drago mi je da sam u minulih sedam godina opravdao povjerenje koje mi je ukazano i da u radu nemam ni mrlje. Zahvalan sam svima, a posebno Ivici Osimu, te bivšem direktoru Denijalu Piriću, koji su mi vjerovali i bili su uz mene – kaže Malkočević.

Zahvalio je i ljudima iz Slobode koji su ga, također, podržavali i imali su razumijevanja za njegove reprezentativne obaveze. Uz Slobodu će ostati i dalje, u mjeri u kojoj mu bude dozvoljavalo zdravstveno stanje. 

- Mada situacija nije alarmantna, želim se posvetiti zdravlju i svojoj porodici. Nastavit ću raditi svoj posao u Slobodi. Naravno, ponosan sam na sve što smo uradili u U-17 reprezentaciji do sada. Svojim saradnicima želim puno uspjeha u kvalifikacijama i da se šesti put plasiramo u elitu evropskog kadetskog nogometa – zaključio je Malkočević.

Podsjećanja radi, BiH je do sada pet puta izborila elitni krug kvalifikacija, a tri puta se plasirala na Evropsko prvenstvo. Svaki put je "kormilar“ bio Malkočević i po tome je najuspješniji bh. selektor.

Više o temi Sakib Malkočević

FUDBAL
BiH bolja od Srbije
NA VRH

Podijeli članak na