SKANDALOZNO

Hoće li ubica Vedrana Puljića ipak proći bez kazne!?

Namjeravamo ispuniti Facebook slikom ubijenog Vedrana Puljića i skrenuti pažnju na nakaradno Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz UNFKS – “Horde zla”

G. Š.

4.10.2018

Danas se navršava devet godina od ubistva 24-godišnjeg navijača kluba s Koševa Vedrana Puljića. Tim povodom, Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo – “Horde zla” pozvalo je putem svoje Facebook stranice sve fanove i pristalice bordo tima, ali i drugih klubova, da ponovo skrenu pažnju na, kako je saopćeno iz ove navijačke grupe, nakaradno Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine.

Stavi Vedranovu sliku na profil i podrži akciju UNFKS – “Horde zla”

Izmijenjena optužnica

- Namjeravamo ispuniti Facebook slikom ubijenog Vedrana Puljića i skrenuti pažnju na nakaradno Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine. Stavi sliku Vedranovu na profil i podrži akciju. Istina za Vedrana 4. oktobar 2009. – 4. oktobar 2018. - saopćeno je iz Unije navijača FK Sarajevo – “Horde zla”.

Puljić je, podsjetimo, smrtno stradao u masovnim navijačkim neredima u Širokom Brijegu, koji su izbili u popodnevnim satima 4. oktobra 2009. godine u neposrednoj blizini stadiona Pecara, uoči prvenstvene utakmice Široki Brijeg – Sarajevo.


Ubijen je iz vatrenog oružja, a prvooptuženog Olivera Knezovića, nakon dugotrajnog bježanja i skrivanja u Hrvatskoj, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu više ne tereti za Puljićevo ubistvo i ranjavanje još šestorice navijača… Prema izmijenjenoj optužnici, Knezović odgovara samo za pokušaj ubistva.

Knezović se, naime, tereti da je 4. oktobra 2009. ispred stadiona Pecara tokom navijačkih sukoba oteo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i u pravcu navijača Sarajeva ispalio deset metaka ne razmišljajući o posljedicama. Do promjene optužnice došlo je nakon vještačenja i iskaza svjedoka.

Vještaci su se složili da je nemoguće utvrditi iz kojeg je oružja pucano na navijače, prilikom čega je ubijen Puljić. Vještak Vojin Maštruko naveo je u svom nalazu da hitac koji je pogodio Puljića u glavu, najvjerovatnije nije ispaljen sa pozicije na kojoj je stajao optuženi nego sa parkinga benzinske pumpe.

Sramotna odluka

On je, također, naveo da nije mogao provjeriti je li hitac koji je usmrtio Puljića, ispaljen iz pištolja koji je oduzet jednom od policajaca... Ova odluka Županijskog suda svakako je sramotna i očigledno je kako će ubica navijača FK Sarajevo, ko god da on bio, najvjerovatnije proći nekažnjeno.

- Koliko će se čekati pravda za Vedrana - pita se Vedranov brat Igor.

Godinama traje agonija i kao da se sve čini kako bi se počinilac ubistva sakrio.

- Suđenje već odavno nije pravedno, a nije ni počelo kako treba. Samo kod nas možeš birati gdje će ti suditi... To je smiješno. Ne očekujem da će Knezović biti osuđen za Vedranovo ubistvo niti da će pravi krivac biti izveden pred lice pravde - istaknuo je Puljić prošle godine.

A od tada se ništa nije promijenilo!

Emir Hadžić, sportski direktor Sarajeva, kaže da će delegacija kluba s Koševa u četvrtak posjetiti Puljićev grob na sarajevskom groblju Bare.

- To je najmanje što možemo učiniti svake godine za našeg Vedrana – konstatira Hadžić i dodaje da je sramota to što njegov ubica još nije pronađen i kažnjen za svoje zlodjelo.

Žalosno je da krivci još nisu pronađeni i uhapšeni

Prvobitno se smatralo da je Vedran Puljić ubijen oštrim predmetom te da je podlegao na putu prema Domu zdravlja Široki Brijeg, ali je dan poslije obdukcijom tijela utvrđeno da je Puljić upucan.

Prema kasnijim saznanjima, utvrdilo se da je za to ubistvo osumnjičen Oliver Knezović iz Širokog Brijega. Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, a sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana navodno pobjegao iz pritvora. Još se pokušavaju utvrditi krivci za izbijanje nereda i Puljićevu smrt. U istrazi učestvuju i istražitelji Federalne uprave policije. Žalosno je, međutim, da krivci još nisu pronađeni i uhapšeni.

Smrtonosni pucanj uputio policajac?

Rekonstrukcija 3D, koju je obavio vještak balističar Vojin Maštruko, ispala je prilično povoljna za Olivera Knezovića, prenosi Index.hr. Maštruko je, naime, obavio rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tokom sukoba, te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je Puljića pogodio bočno u glavu. Stajali su, naime, jedan prema drugome na udaljenosti od pedeset metara.

Maštruko smatra da se pozicija s koje je ispaljen fatalni hitac, nalazi petnaestak metara dalje. S tog je mjesta pucao policajac, a do sada ispitani navijači FK Sarajevo naveli su da su upravo policajci po njima otvorili vatru.

Tužilac Nikša Vagner (Wagner) predložio je da se Maštrukov nalaz pošalje dvojici vještaka u Bosni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.