SARAJEVO

Handžić: Navijači su imali strpljenja, želimo im se odužiti pobjedama

Klub je napredovao u organizacijskom smislu, a velika je stvar što je osnovana Akademija, što se najbolje vidi ove sezone, konstatira Handžić

Avaz Sport

5.10.2018

U junu ove godine, nakon osmogodišnjeg izbivanja, Haris Handžić je ponovo obukao bordo dres. Handžić je u dosadašnjem dijelu Premijer lige BiH postigao četiri gola i upisao jednu asistenciju. Pored Sarajeva i Zrinjskog, podsjetimo, Haris je igrao za Leh Poznanj, Velež, Rudar Prijedor, Vaduz, Borac, Ufu, Rijeku i Debrecin.  

Velike promjene

Prije sedam godina ste napustili FK Sarajevo... Možete li uporediti klub tada i sada?

- Prošlo je dosta vremena i promijenio se veliki broj stvari, u razgovoru za klupski web site izjavio je Handžić i dodao:

- Klub je napredovao u organizacijskom smislu, a velika je stvar što je osnovana Akademija, što se najbolje vidi ove sezone. Mladi igrači u Sarajevu imaju priliku da napreduju, da se pravilno razvijaju i onog trenutka kada izađu iz omladinskog pogona, da odmah budu konkurenti u seniorima. To je velika stvar za klub, koji se oduvijek oslanjao na mlade snage, a sad te mlade snage imaju sve uvjete za napredak i razvijanje.

Koja je razlika u kvalitetu fudbala u odnosu na taj i ovaj period, šta je najviše, a šta najmanje napredovalo u PLBiH?

- Nisam baš siguran da je liga napredovala u odnosu na prije, s obzirom na to da je infrastruktura i dalje problem u nekim sredinama. Jako je teško igrati na lošim terenima i konstantno se prilagođavati uvjetima u kojima uopće nije normalno igrati profesionalni fudbal. Nedostaju mnoge stvari na kojima se treba poraditi, ali vjerujem da će u godinama koje su pred nama polako i te stvari dolaziti na svoje. Premijer liga je smanjena i s te strane, kvalitet je nešto bolji, ali i dalje nedovoljno dobar da bi klubovi bili konkurentni u evropskim takmičenjima.

Ko bi pobijedio u međusobnoj utakmici, Vaša tadašnja generacija ili ova sada?

- Uh, to je baš teško pitanje. Obje generacije imaju sjajnih pojedinaca i vjerovatno bi bilo neizvjesno. Mislim da bi se na kraju završilo bez pobjednika, uz dosta golova na obje strane.

Dijete Sarajeva

Kako je bilo igrati za druge klubove u susretima protiv FK Sarajevo?

- Riječima je teško opisati taj osjećaj. Ja sam dijete Sarajeva i bilo mi je jako teško i čudno istrčati u drugom dresu, a nasuprot mene stoje igrači koji nose grb kluba u kojem sam odrastao i kojeg jedino volim punim srcem. Naravno, ja sam profesionalac i morao sam odrađivati svoj posao, a uvijek sam se nadao novoj prilici za povratak u bordo dres i sada sam, hvala Bogu, ponovo tu – svoj na svome.

Možete li Sarajevo prekinuti niz Zrinjskog i osvojiti titulu ove sezone?

- Naučili smo da se velika djela dešavaju na terenu, a ne kroz izjave. Naše je da se trudimo i dajemo sve od sebe, a rezultati će biti najbolji pokazatelj i odgovor na ovo pitanje. Imamo dobru ekipu, dobru atmosferu i kvalitetne pojedince. Veliku ulogu u svemu imaju i mladi igrači, koji daju poseban ton našoj igri i nadam se, zaista se nadam da smo na dobrom putu da našim navijačima podarimo sreću i veselje. Niko ne bi bio sretniji od nas kada bismo na kraju bili prvi, međutim, do kraja je još mnogo kola.

Koliko je bitan dobar rezultat u Kupu, je li on teret zbog zgusnutog rasporeda utakmica?

- Za klub kao što je FK Sarajevo svako takmičenje je podjednako važno. Ne želimo kalkulirati, a Kup je idealan i da se igrači s manjom minutažom pokušaju dokazati i izboriti mjesto u početnih 11.

Uvijek može bolje

Osim Vas, i Amer Dupovac i Samir Radovac su prošli omladinski pogon FK Sarajevo, a tu je i čak sedam akademaca koji doprinose rezultatima prvog tima. Je li to možda prednost bordo tima u odnosu na ostale klubove?

- Kao što sam i spomenuo, velika je stvar za svaki klub kada ima dovoljno kvalitetne mlade igrače, koji mogu odmah po izlasku iz omladinske škole, konkurirati za seniore. Taj prijelaz zna često biti bolan i mnogi se izgube, ali naša djeca su već spremna za sve ono što ih očekuje u seniorima i zaista se dobro nose s pritiskom. Mentalno su jaki i njihova poletnost, entuzijazam i energija daju poseban ton našoj igri. Imamo jednu od najmlađih ekipa u ligi, ako ne i najmlađu, a prvi smo na tabeli. Mislim da to nije slučajnost. Naravno, niko od njih nije slučajno na terenu i kada dobiju priliku za igru, maksimalno je koriste tako što daju sve od sebe za klub koji vole.

Jeste li zadovoljni svojom formom, četiri gola i jedna asistencija u Premijer ligi BiH?

- Zadovoljan jesam, ali uvijek može bolje i više. Postigao sam četiri pogotka, a nadam se da ću do kraja sezone postići još više. Pred nama je, kao što sam rekao, veliki broj utakmica i prilika za dokazivanje, a da bismo ostvarili naše ciljeve, svi moramo biti kao jedan i podrediti se timu.

Trener Sarajeva Husref Musemić je nedavno izjavio da nije zadovoljan bodovnim saldom u odnosu na igru. Kako Vi gledate na to?

- Teško je reći da smo nezadovoljni, s obzirom na to da smo prvi na tabeli. Da, u nekim utakmicama je možda bilo nesreće, jer smo dobro igrali, ali nismo uspjeli pobijediti, ali najbitnije je da dajemo sve od sebe, a onda rezultat ne izostaje. Mislim da se to i vidi na terenu te da su navijači prepoznali naš trud. Ovom prilikom im zahvaljujem na strpljenju, jer su i oni zaslužni za naše prvo mjesto – za kraj kaže Handžić.

Gol u derbiju

Najdraža utakmica i gol u dresu FK Sarajevo?

- Najdraža utakmica je moj debi u derbiju protiv Željezničara na Grbavici, a najdraži gol sam postigao protiv Orašja u svom prvom nastupu za Sarajevo. Taj osjećaj nikada neću zaboraviti – konstatira Handžić.

Kraj na Koševu

U bordo dresu ste počeli karijeru. Hoćete li na Koševu i završiti svoju karijeru?

- Kući sam i davat ću sve za svoj klub dok god budem igrao. A gdje ću završiti karijeru? Nadam se da će to biti na Koševu, jer ovdje je sve i počelo – izjavio je Handžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.