REPREZENTACIJA

Prosinečki: Igrači su motivirani, kad se pobjeđuje, sve je lakše i ljepše

BiH u Turskoj sa šest izmjena

G. Šumar

Avaz Sport

8.10.2018

Današnjim okupljanjem u hotelu "Austrija" na Ilidži nogometna reprezentacija BiH započela je pripreme za predstojeće utakmice protiv Turske i Sjeverne Irske.

Selektor Robert Prosinečki je za ove mečeve pozvao 23 igrača, a bila je samo jedna promjena. Umjesto povrijeđenog Ermina Bičakčića, poziv je dobio Sead Kolašinac. 


- Neke igrače ćemo odmoriti za ponedjeljak. Neki igrači neće, nažalost, moći igrati pa smo pozvali Kolašinca. Protiv Turske nećemo mijenjati sistem, samo pojedine igrače jer su mnogi odigrali puno utakmica. S tim sistemom namjeravamo ugroziti Irce - rekao je Prosinečki.

Dodao je da su igrači motivirani i da su svi dobili na samopouzdanju. 

- Drugog decembra je žrijeb grupa za prave kvalifikacije pa ćemo vidjeti koga ćemo dobit za protivnike. Moji igrači nisu pod pritiskom samo smo svi dobili na samopouzdanju. Igrači su motivirani, kad se pobjeđuje sve je lakše i ljepše. A ako nam se ukaže prilika da pređemo u bolju grupu, što je ne iskoristiti. Uglavnom na Ligu nacija gledamo nakon dva trijumfa isto kao i prije njenog početka - zaključio je Prosinečki.

Nakon selektora, novinarima se obratio i stoper Toni Šunjić.

-  Dugo sam u reprezentaciji. Uvijek dajem sve od sebe, nekad to izgleda bolje, nekad neko drugi drugačije vidi stvari. U ovim utakmicama tako se poklopilo, znao sam zbog dosta povrijeđenih igrača da ću imati sigurno mjesto u prvom timu... Šta znam, najbitnije je da smo dobili te dvije utakmice, a to nije samo moja zasluga ili mog partnera u odbrani, već čitave ekipe - rekao je Šunjić.

On smatra da je protiv Turske nemoguće biti motiviran kao protiv Sjeverne Irske. 

- Kada su ovako dvije vezane utakmice, a prva nije takmičarska sigurno da u glavi postoji jedna vrsta rezerve. Ne kažem da ćemo biti opušteni i rezervisani protiv Turske, bit će to blizu maksimuma, ali kad čovjek zna da igra četiri dana kasnije bitniju utakmicu ne može sto posto biti našpanovan - zaključio je Šunjić.

Prvi trening "Zmajevi" će odraditi danas u 17 sati, u kampu FK Sarajevo u Butmiru.  

Podsjetimo, BiH će 11. oktobra u Rizeu odigrati prijateljsku utakmicu protiv Turske (19.30 sati), a četiri dana kasnije na Grbavici će ugostiti Sjevernu Irsku u okviru Lige nacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.