KURIOZITET

Škola koja je dala tri Željina golmana

Ponosni smo na njih i na svako naše dijete koje napravi nešto, kaže Ekrem Jahić, direktor OŠ “Meša Selimović”

Avaz Sport

18.10.2018

Miroslav Kružik, Adnan Gušo i Vedran Kjosevski povezuje to što su golmani, ali ne samo to. Uz svakog od njih može se dodati riječ “reprezentativac”.

Kružik je nosio dres mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, Gušo je dugo godina bio u bh. seniorskom timu, a Kjosevski je danas redovan na spisku Roberta Prosinečkog. I sva trojica su u svoje vrijeme bila Željine uzdanice, a i izdanci škole tima s Grbavice.

Fina djeca

Sve je ovo manje-više poznato, ali postoji još jedna specifičnost koja ih veže. Kružik, Gušo i Kjosevski pohađali su istu osnovnu školu u sarajevskom naselju Alipašino Polje, koja se danas zove “Meša Selimović”.

- Znamo za taj kuriozitet. Kolege kažu da su bili fina djeca u školi, a ja sam i predavao Kjosevskom. Izuzetno nam je drago da su oni, kao naši učenici, postali neko u ovom društvu i na to smo ponosni. Radujemo se kad čujemo da je bilo koje naše dijete, nešto postiglo, bez obzira na oblast - kaže Ekrem Jahić, direktor Osnovne škole “Meša Selimović”, te u šali naglašava da “izgleda postoje neke podzemne vode” koje gode golmanima u ovoj školi.

Pravi recept

Prema riječima prvog čovjeka škole, mnogi sportisti su i tokom rata nalazili utočište u njihovoj dvorani kako bi se pripremali u zatvorenom prostoru i škola je uvijek imala razumijevanja za talente djece.

Kako kaže Adnan Gušo, škola o kojoj govorimo, uvijek je davala priliku djeci da razviju talente, ali nije bilo povlaštenih.

– Najbitnije je da su nastavnici imali razumijevanja i za vannastavne aktivnosti djece, ali da niko nije bio povlašten. Uvijek se nalazila sredina i mislim da je to pravi recept. Meni je osnovna škola u lijepom sjećanju, a naravno da ima i zasluga ljudi koji su nas tamo odgajali za ono što smo uradili u našim životima - govori Gušo.




Prvenstveni rekord

Gušo je 2012. godine srušio rekord Premijer lige BiH.

On nije primio gol punih 1.180 minuta na utakmicama najjačeg fudbalskog takmičenja kod nas.


Sve selekcije

Vedran Kjosevski nastupao je za sve omladinske selekcija BiH. Branio je za reprezentacije U-17, U-18, U-19 i U-21. Član je seniorske reprezentacije i još čeka debi na golu najboljeg bh. tima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.