PREMIJER LIGA BIH

Čelik bez pobjede protiv Širokog ostao u sudijskoj nadoknadi

D. Jurišić

Fena

21.10.2018

U posljednjem susretu 14. kola BHT Premijer lige nogometaši Čelika su pred oko 2.500 gledalaca remizirali rezultatom 1:1 protiv Širokog Brijega, koji je do boda na Bilinom polju stigao u petoj minuti sudijske nadoknade, kada je pogodio Bernardo Matić te rastužio domaće navijače, a gostima osigurao bod u Zenici.  

Bilo je ovo, nakon 11. kola kada je bilo postignuto samo pet golova, najneefikasnije ovosezonsko kolo u PLBiH, u kojem je postignuto samo šest golova. Upravo je susret u Zenici bio i jedini na kojem su viđena makar dva gola.

Zeničani su gol postigli u momentima kada su gosti imali više od igre, u 38. minuti, a strijelac je bio kapiten Anel Dedić. Njega je na oko 20-ak metara po sredini gola uposlio Vladimir Grahovac, nakon čega je uslijedio milimetraski precizan šut, a lopta se od desne stative odbila u gol za veliko slavlje domaćina.

Golman gostiju Luka Bilobrk u 20. minuti odbranio je šuteve Dedića i Grahovca te spasio svoj gol. Gosti su najbliži golu u prvom poluvremenu bili u 14. minuti, kada je sa oko 20 metara šutirao Dejan Čabraja, ali je golman Branislav Ružić odbranio njegov šut.

Bio je to ujedno i prvi šut u okvir gola na utakmici. Čabraja je pokušao i u sudijskom vremenu sa oko 10 metara iskosa sa lijeve strane, ali je pogodio vanjski dio mreže Čelika pa se na odmor otišlo pri vodstvu domaćeg tima s 1:0.

Čelik je imao sreće u 58. minuti, kada je nakon centrašuta Dine Ćorića golmanu Ružiću ispala lopta, ali je slabo šutirao Čabraja pa je Luka Miletić lako izbio loptu u korner. Ružić se iskupio već u 60. minuti, kada je ispod prečke u korner izbio loptu nakon odličnog šuta glavom Dražena Bagarića sa oko sedam metara.

Bilobrk je i u 67. minuti odbranio šut Ševke Okića, koji je umakao odbrani gostiju te šutirao sa oko 10-ak metara iskosa sa lijeve strane. Odbijenu loptu nije uspio zahvatiti Grahovac. Na drugoj se strain ponovo iskazao Ružić, koji je dobar šut iz okreta Josipa Kvesića skrenuo u korner.

Ružić je u 80. minuti ponovo loše procijenio let lopte, koja mu je prošla kroz ruke i došla do Bagarića, koji je nije uspio ubaciti u mrežu. Odbrana domaćina ipak je poklekla u sudijskom vremenu pa je utakmica završila rezultatom 1:1.

Za zenički tim u ovom susretu debitovao je Senegalac Faustin Senghor, koji je registrovan tek u petak, ali je ostavio jako dobar dojam na poziciji zadnjeg veznog. Njegov zemljak Moussa Marone susret je počeo sa klupe, a priliku je dobio od 81. minute.

Turski trener Adnana Örnek, za kojeg su dobili radnu dozvolu, ali do petka za njega nisu ishodili i boravišnu dozvolu pa nije licenciran u Nogometnom savezu BiH pa će na klupi debitovati u narednom kolu, kada Čelik gostuje kod Zrinjskog u Mostaru.

Prije ovog susreta, danas su u Krupi na Vrbasu igrali Krupa i bijeljinski Radnik, a meč je okončan bez golova 0:0.

Rezultati svih utakmica 14. kola: Sarajevo - Sloboda 1:0, Zrinjski - Željezničar 0:1, Tuzla City - Mladost DK 0:1 i Zvijezda 09 - GOŠK 1:0, Krupa – Radnik 0:0 i Čelik – Široki Brijeg 1:1.

TABELA: Sarajevo 33, Željezničar i Zrinjski po 28, Široki Brijeg 22, Radnik, Sloboda i Čelik po 18, Mladost DK 16, Krupa i Tuzla City po 12, Zvijezda 11 i GOŠK 10 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.