USPJEH

Velkoski se upisao u historiju FK Sarajevo: Postigao jubilarni 50. pogodak u bordo dresu

Za ovaj podvig, Makedoncu je bilo potrebno 126 nastupa

FK Sarajevo

Semir Zilić/Bordo vremeplov

22.10.2018

U subotnjoj utakmici protiv Slobode, Krste Velkoski je postigao svoj jubilarni 50. pogodak u zvaničnim utakmicama u dresu FK Sarajevo.

Makedonski internacionalac je tako postao tek šesnaesti igrač u klupskoj historiji koji je uspio postići 50 zvaničnih golova, osiguravši sebi mjesto u izabranom društvu koje, među ostalima, čine i najveće klupske legende poput Asima Ferhatovića, Safeta Sušića, braće Musemić, Predraga Pašića i drugih. 

Za ovaj podvig, Velkoskom je bilo potrebno 126 nastupa, a samo sedmorica fudbalera uspjela su za manje utakmica stići do cifre od 50 golova.

Rekorder po tom pitanju je Salih Šehović, koji je do ovog jubileja stigao u svojoj 74. zvaničnoj utakmici, a zatim slijede Boško Antić (91), Emir Obuća (104), Zijad Arslanagić (114), Vahidin Musemić (119), Husref Musemić (124) i Alen Škoro (125). Gledajući taj kriterij, Velkoski je golom protiv Slobode za jednu utakmicu nadmašio najveću klupsku legendu Asima Ferahtovića Haseta, koji je svoj pedeseti pogodak postigao u 127. zvaničnoj utakmici.

Kao izraziti dešnjak, Makedonac je većinu svojih golova postigao desnom nogom (33), ali protivničke mreže nerijetko trese i slabijom lijevom nogom (10), kao i glavom (7). Šest golova postigao je iz protivničkog peterca, 35 iz ostatka kaznenog prostora, dok je devet puta tresao mreže udarcima izvan šesnaesterca. 

Statistički gledano, Velkoski češće pogađa u prvom poluvremenu (29 golova), a najviše golova postigao je u posljednjoj trećini prve dionice igre (12 golova), dok je najmanje golova postigao na otvaranju drugih 45 minuta (5). Od ukupno 50 golova, njih 28 je postigao u domaćim utakmicama, a preostala 22 u utakmicama u kojima je Sarajevo bilo gost.

Omiljeni protivnik Krste Velkoskog je bez dileme bijeljinski Radnik protiv kojeg je postigao čak devet golova, a zatim slijede Sloboda, Velež i Vitez protiv kojih je postigao po četiri gola. Ukupno je tresao mreže 19 različitih timova, a jedina tri kluba iz BiH protiv kojih nije uspio postići pogodak su Rudar Prijedor, Tuzla City i kakanjski Rudar. 

Najviše pogodaka postigao je na asistencije Samira Radovca (4) i Gojka Cimirota (3), a još 22 saigrača su mu asistirala za 29 golova. Sedam golova je postigao s bijele tačke, tri direktno iz slobodnog udarca, dok je preostala četiri puta tresao protivničke mreže iz igre, bez prethodne asistencije svojih igrača.

Velkoski je golove postizao u 45 različitih utakmica Premijer lige i Kupa BiH, a interesantno je istaći da je u utakmicama u kojima je on bio strijelac Sarajevo doživjelo samo jedan poraz. Bilo je to u duelu protiv Zrinjskog na Koševu, na otvaranju sezone 2017./2018. U preostale 44 utakmice, Sarajevo je upisalo učinak od 41 pobjede i 3 remija.

Semir Zilić/Bordo vremeplov

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.