AFERE

Kažnjavanje prema propisima NSBiH protivno Zakonu o radu

Piše: N. DEMIROVIĆ

26.10.2018

Kažnjavanje igrača Željezničara zbog loših rezultata u septembru, kad su sankcionirani sa po 30 posto plaće na osnovu dva člana Pravilnika kluba, pokazalo je još jednom neuređenost u bosanskohercegovačkom fudbalu. 

Otvoreno je pitanje može li se tako kažnjavati i, ako može, zbog kojih razloga, kolikim iznosom, koja se pravila primjenjuju...

Nije Željo jedinstven slučaj. Veliki broj klubova koristi ovu mogućnost, što potvrđuje i nedavna izjava Blaža Sliškovića nakon jednog poraza, da će to igrači osjetiti po džepu. I turski stručnjak Adnan Ornek spreman je stigao u bh. fudbal pa je, nakon debakla protiv Širokog Brijega, najavio kazne za igrače Čelika.

 Praksa FIFA-e

- U slučaju da se klub okrene mjerama kažnjavanja igrača zbog neostvarenih rezultatskih ciljeva, odnosno odbijanju iznosa njihovih plaća ugovorenih internim klupskim aktima, takve procedura se kose sa praksama FIFA DRC-a i CAS-a (pravni organi FIFA-e) te igrači ne mogu biti kažnjeni na temelju subjektivne procjene ili rezultatskog neuspjeha. Ova praksa nije uobičajena za današnji fudbal, narušava ugled kluba i mi nastojimo da igračima skrenemo pažnju na to koji su njihovi postupci kad se dese takve situacije. Dakle, klub je u mogućnosti da izrekne mjeru kazne, ali će ona, ako je riječ o prethodno navedenom slučaju, pasti u sudskom postupku - kaže za "Dnevni avaz" Aldin Đidić, potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Kako je došlo do toga da je stvar drugačija u ugovorima između klubova i igrača koji je unificirao Nogometni savez BiH, nije jasno.

- Primanja iz stava 1. ovog člana mogu se povećavati ili smanjivati u zavisnosti od rezultata kluba i u skladu sa Pravilnikom kluba - navodi se u Članu 9. tog ugovora.

Sudska odluka 

Tu bi trebao biti kraj svim dilemama da u uvodu Ugovora ne piše kako je u "u skladu sa Zakonom o radu FBiH i Zakonom o radu RS" i da igrači potpisuju Ugovor o radu.

Da je kažnjavanje uposlenika, ovog puta igrača, u koliziji sa Zakonom, govori Član 82. Zakona o radu FBiH.

- Poslodavac ne može, bez izvršne sudske odluke ili bez saglasnosti radnika, svoje potraživanje prema njemu naplatiti uskraćivanjem isplate plaće ili nekog njenog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće - naglašeno je.

Dakle, kažnjavanje je u BiH legalno, ali nije zakonito, što je svojstveno samo za bh. fudbal. Što se tiče međunarodnih fudbalskih organizacija, stvari su prilično jasne. Igrač može imati sedmičnu, mjesečnu ili plaću na osnovu učinka, a teško je da ovu treću varijantu ima potpisan bilo koji igrač u BiH.

Saglasnost radnika 

Nogometni savez BiH propisuje da igrači moraju potpisati i klupske pravilnike, čime pristaju na eventualne sankcije prema određenim osnovama.

No, u Zakonu o radu FBiH navodi se da se saglasnost radnika na izricanje sankcija ne može dati prije nastanka potraživanja.  

400 

hiljada eura iznosila je kazna za igrače grčkog Olimpijakosa u aprilu ove godine, ali nije poznato radi li se o osnovnoj plaći ili mogućim bonusima 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.