REPREZENTATIVCI

Rođen sam u Švicarskoj, ali srce je reklo BiH

Napadač porijeklom iz Tešnja u debiju za U-21 tim dao gol

D.J.

30.10.2018

Aldin Turkeš (22), napadač švicarskog nogometnog drugoligaša Rapersvil-Jona, rođen je u Cugu, ali nije zaboravio svoje korijene. Roditelji su mu porijeklom iz Tešnja i njegova želja je oduvijek bila da zaigra u reprezentativnom dresu Bosne i Hercegovine.

Šest golova

U dosadašnjem dijelu sezone nastupio je u 11 prvenstvenih utakmica za klub i postigao šest golova uz jednu asistenciju.

- Bio sam u odličnoj formi u Cirihu, ali sam dolaskom novog trenera morao promijeniti sredinu. Sad u Rapersvilu radim s dobrim trenerom i već stižu ponude brojnih klubova. Vjerovatno ću u zimskoj pauzi potpisati za neki od jačih klubova iz Švicarske ili Njemačke – ističe Turkeš.

Sakib Malkočević, doskorašnji selektor naših kadeta, pozivao je Turkeša da zaigra za BiH, ali je u to vrijeme već upisao nekoliko nastupa za švicarske U-18 i U-19 selekcije te nije mogao promijeniti državljanstvo.

Prvi poziv

U NSBiH nisu odustajali od dovođenja Turkeša pa je 19. septembra u Savez stigla obavijest da je Komitet za status igrača Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) prihvatio zahtjev Turkeša da promijeni sportsko državljanstvo.

Tako je Vinko Marinović, selektor naše mlade reprezentacije, mogao računati na njegove usluge u posljednjoj utakmici kvalifikacija, koju su naši “Zmajići” izgubili u gostima od reprezentacije Portugala (2:4).

- Svi smo u porodici bili sretni kad je stigao prvi poziv iz NSBiH da zaigram za našu državu. Javila se i rodbina iz Tešnja sa porukama podrške, samo smo čekali odluku FIFA-e. Odmah sam odlučio da dalje neću nastupati u dresu Švicarske, ispunila mi se dugogodišnja želja da zaigram za BiH. - naglašava Turkeš, kojeg je selektor Marinović protiv Portugala ubacio u igru u 89. minuti, a naš mladi reprezentativac odužio mu se pogotkom samo nekoliko minuta poslije.

Ugovor s kompanijom ’Nike’

Turkeš već sedam godina ima potpisan sponzorski ugovor sa jednom od najvećih svjetskih kompanija sportske opreme “Nikeom”.

- Nakon što sam bio najbolji strijelac u toku U-18 prvenstva i postigao šest golova u šest nastupa za kadetsku reprezentaciju Švicarske, javili su mi se iz te kompanije.

Zadovoljan sam uvjetima koje su mi ponudili – govori Turkeš.

Igrati s Džekom

- Zlatan Ibrahimović je odličan napadač, ali jedan je Edin Džeko. Nadam se da ću u skorašnjoj budućnosti dobiti priliku da zaigram s njim, iako imamo sjajan izbor u napadu – kaže Turkeš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.