SARAJEVO

Fahrudin Prljača za "Avaz": Željezničar nema rješenje za naše ofanzivne igrače

Vjerujem da će Sarajevo do kraja sezone sačuvati trenutnu poziciju na tabeli

Avaz Sport

2.11.2018

Fahrudin Prljača (73), standardni član prve šampionske generacije Fudbalskog kluba Sarajevo, koja je u sezoni 1966/1967. u prvenstvu Jugoslavije donijela prvu titulu u Bosnu i Hercegovinu, i u subotu (17 sati) na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu bodrit će bordo tim.

- Mislim da smo mi, FK Sarajevo, bliži pobjedi od komšija s obzirom na položaj na tabeli, ali i zbog same igre u ovoj polusezoni. Ipak je bordo tim lider i najefikasniji tim Premijer lige BiH - konstatira Prljača te dodaje da smatra da će Sarajevo iskoristiti i prednost domaćeg terena.

Upoređujući igrački kadar vječitih rivala, Prljača ističe da je prednost bordo tima napadačka linija.

- Željezničar nema rješenje za naše napadače. Vjerujem da će Sarajevo do kraja sezone sačuvati trenutnu poziciju na tabeli - smatra bivši defanzivac bordo tima.

Prolazna kriza

Komentirajući iznenađujući poraz (0:1) bordo tima na gostovanju kod fenjeraša GOŠK-a u prošlom kolu, Prljača kaže da je to bila prolazna kriza.

- Poraz u Gabeli došao je, prije svega, zbog očajnog terena i ostalih nepovoljnih uvjeta za igru, jak vjetar, kiša... Sve to nije dalo da dođe do izražaja znanje naših igrača, odnosno da oni pruže igru koju su prikazivali u prethodnim utakmicama - kaže Prljača.

On očekuje da će i Sarajevo i Željezničar, koji je, također, izgubio u prošlom kolu (od Zvijezda 09 sa 0:1 na Grbavici), pokazati sutra ono što su pružali u posljednje vrijeme.

Više uspjeha

- Očekujem još jedan pravi, istinski derbi, u kojem će uživati navijači obje ekipe - kaže Prljača.

Naglašava da je njegova generacija u vječitim derbijima bila uspješnija od komšija.

- Imali smo više uspjeha od Željezničara, ali uvijek su te utakmice izazivale veliku pažnju gledalaca. Nadam se da će tako biti i sada, u subotu. Za taj derbi se živi. Nadam se da će i buduće generacije zadržati tu tradiciju - rekao je Prljača. 



Preokret na Grbavici

Prljača pamti mnogo vječitih derbija koje je odigrao, a jedan od njih na Grbavici ostao mu je u posebnom sjećanju.

- Bilo je to krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Oni su poveli sa 1:0, ali smo mi u drugom poluvremenu preokrenuli taj rezultat. Prvi gol za naš tim postigao je Boško Prodanović, a drugi, odlučujući ja. Te se utakmice uvijek rado sjetim - kaže Prljača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.