NK ČELIK

Mjesečni troškovi viši su nam od 180.000 KM

Prodali smo tek osam VIP ulaznica za ložu

D. JURIŠIĆ

7.11.2018

Loš rad prethodnih uprava doveo je NK Čelik na rub ponora, nagomilana višemilionska dugovanja i blokiran račun prijetili su gašenjem kluba. U januaru 2017. godine, na vanrednoj sjednici Skupštine kluba, većinom glasova prihvaćena je ponuda turskog investitora Ajdina Olguna (Aydin) za ulazak u zeničkog premijerligaša.

Nova nafaka

- Od januara pa sve do danas uglavnom smo bili usamljeni u tim naporima. Ako javnost želi da Čelik bude veliki klub, onda nam svoju pomoć trebaju pružiti i drugi Zeničani, ne možemo sve postići sami - rekao je Olgun na početku otvorenog razgovora za „Avaz“.

Naglasio je da se redovno izmiruju sve finansijske obaveze.

- Nemamo nijedan fening duga za plaće uposlenicima radne zajednice, članovima stručnog štaba i igračima. Sve se te obaveze izmiruju redovno tokom mjeseca. Naši mjesečni troškovi iznose i više od 180.000 KM za plaće, stanarine, doprinose, putovanja, karantine...

Zenica je grad od više od 100.000 stanovnika, tu je mnogo privatnih firmi i poslovnih ljudi, ali niko od njih nije sponzor našeg kluba. Kada dođemo u neku manju sredinu poput Gabele, vidimo desetine reklama lokalnih firmi oko terena, a mi na Bilinom polju nemamo nijednu.

Prodali smo tek osam VIP ulaznica za ložu na istočnoj tribini, a prije utakmice svi se guraju kako bi tu sjeli i na poluvremenu otišli do prostora s keteringom. Sada pravimo bolji Čelik, gradimo porodicu na Bilinom polju i više nećemo dopustiti da neko krade od kluba kao što se događalo ranije. Jedna narodna poslovica kaže: Novi dan nosi novu nafaku. Kod nas na Bilinom polju, novi dan nosi novi problem, jer pristižu tužbe iz ranijeg perioda. Ne bježimo od tog, ali, ako želimo veliki klub, to ne možemo uraditi sami, potrebna nam je podrška Zeničana – istakao je Olgun.

Hvala “Robijašima”

Posebno je zahvalio najvatrenijim navijačima zeničkog premijerligaša.

- Hvala „Robijašima“ koji su uz klub na Bilinom polju i gostovanjima bez obzira na rezultat. Bez njih na domaćim utakmicama imamo prazne tribine i tek 500 gledalaca – kaže Olgun.

Mogu ovjeriti knjižice

Amra Karapandžić radi na Bilinom polju kao sekretarica od 1995. godine. Rekla nam je da u klubu ranije nisu imali novac za tekuća zaduženja, a sada uposlenici radne zajednice nakon 15 godina mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

Fuad Osmanlić radi kao oružar i na Bilinom polju je od 1989. godine. Istakao je da su radnici nekad ranije znali dobiti tek šest plaća godišnje, a da im je investitor po dolasku u klub odmah uplatio po dvije plaće i po 2.000 KM na osnovu bivšeg duga.

Dobili četiri plaće

Da je situacija mnogo bolja nego ranije, potvrdio nam je i kapiten Čelika Fenan Salčinović, koji crno-crveni dres nosi u posljednjih pet, a ukupno deset sezona.

- Od početka nove sezone do danas dobili smo sve četiri redovne plaće. Ne želim se nikome dodvoravati, nisam takva osoba, ali Olgun je došao kada je klub bio u teškoj situaciji. Imali smo mnogo potraživanja i sigurno je bilo teško sve to stići. Za dvije stvari investitoru skidam kapu: administrativno su ostavili Čelik u ligi, pristao je doći u klub kada smo imali loš igrački kadar. Situacija nije med i mlijeko zbog bivših dugova, ali je mnogo bolja nego ranije – istakao je Salčinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.