ODANOST

Uvijek uz ’Rođene’ od Bihaća do Viteza

To je ono nešto najmanje što možemo na ovaj način dati za klub, poručuju simpatizeri velikana bh. fudbala

F. IBRULJ

7.11.2018

Pričati ili pisati o Fudbalskom klubu Velež, a ne spomenuti njegove navijače jednostavno je nemoguće. Uostalom, sve ono što je Velež kao klub prolazio kroz svoju historiju, dobro ili loše, prolazio je zajedno sa svojim navijačima. Bez obzira na lijepe ili loše trenutke, ljubav prema “Rođenima” je bila jednaka.

Plesao na rubu

Velež je u poslijeratnom periodu prošao puno toga, ispao je u niži rang takmičenja, Prvu ligu FBiH je igrao tri sezone, u jednom trenutku, ne tako davno, mostarski klub je opasno plesao na rubu provalije, ali su navijači bili tu.

U teškim trenucima je njihova uloga, pogotovo onih okupljenih oko Udruženja građana “Mostarski Rođeni” ili Kluba navijača “Red Army”, bila jako važna, skoro kao i samih članova uprave kluba. Stalnim sastancima, razgovorima s potencijalnim kandidatima, maksimalnim angažmanom tražilo se najbolje rješenje za tešku situaciju u klubu.

Navijači Veleža su kroz ova udruženja pokrenuli akcije, organizirali različite manifestacije kako bi pomogli klubu. Jednako tako, u svakom trenutku su bili spremni pomoći kada su u pitanju radovi na stadionu, prostorijama, svlačionicama, pomoćnom terenu.

Zato su iz njihovog ugla gledajući odlasci na utakmice, na gostovanja, nešto što se jednostavno podrazumijeva. Dovoljno je bilo pogledati tribine na bilo kojoj domaćoj utakmici, ali i svakoj gostujućoj. Ove sezone se putovalo od Čapljine, preko Bihaća, Tešnja, Živinica, Kaknja, Orašja, do Viteza.

Dobra saradnja

- Mi smo uz svoj klub bez obzira gdje i u kojem rangu takmičenja on igrao i tako će biti uvijek, a posebno je važno biti uz klub kada je najteže. To što je možda nekome zanimljivo kada se pojavimo u Orašju, Tešnju ili Vitezu za nas je sasvim normalno i to je ono nešto najmanje što možemo na ovaj način dati za klub.

Naravno da nije lako organizirati daleka putovanja u današnje vrijeme, prije svega zbog finansija, ali sarađujemo, međusobno se pomažemo. Tu smo uz klub, spremni uvijek pomoći na ovaj ili onaj način, imamo dobru saradnju s ljudima u klubu, učestvovali smo u različitim akcijama, bili inicijatori nekih drugih i tako će uvijek biti, mi smo uz Velež i nećemo prestati nikada - kaže nam član UG “Mostarski Rođeni” Erol Begović.


Popravljaju prosjek

Iz kola u kolo navijači Veleža su se trudili da sa svakom domaćom ili gostujućom utakmicom “popravljaju” prosjek posjećenosti na terenima Prve lige FBiH. Realno, teško koji klub u nižem rangu takmičenja se može pohvaliti ovakvim brojkama.

334

kilometra prešli su navijači Veleža iz Mostara do Viteza i nazad kako bi bodrili “Rođene”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.