PREMIJER LIGA BIH

Zrinjski i Sarajevo u derbiju podijelili bodove

Bilbijina jubilarna stota utakmica u dresu "Plemića"

Arhiv

Avaz Sport

10.11.2018

U derbiju 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Zrinjski i Sarajevo su Pod Bijelim brijegom u fenomenalnom meču podijelili bodove odigravši 2:2.

Prije samog početka meča, nogometaš domaćih Nemanja Bilbija je dobio dres sa brojem 100, s obzirom da je ovo bila njegova jubilarna stota utakmica u dresu bh. prvaka. 

Sarajevo je prvo zaprijetilo u 2. minuti kada je Velkoski ubacio iz slobodnog udarca, ali je njegova lopta preletjela iznad peterca i završila u gol-autu. Samo tri minute kasnije, Zrinjski je imao odličnu priliku. Veselinović je nakon ubačaja sa desne strane glavom šutirao i pogodio stativu gola bordo tima. U 8. minuti  Veselinović je zamalo zakasnio na centaršut Todorovića i propala je nova prilika za "Plemiće". 

Ipak, Zrinjski je do gola došao tri minutre poslije, kada je nakon lijepe akcije, Nemanja Bilbija prizemnim šutem iskosa pogodio suprotni ugao gola Kovačevića za 1:0 i veliku radost domaćih navijača. Nakon primljenog gola, bordo tim zaigrao je nešto bolje. U 15. minuti Šišić je šutirao, a lopta se od Rugaševića odbila u stativu i rezutat je ostao nepromijenjen. Veselinović je konstantna prijetnja bordo timu i u 22. minuti ponovo je bio u dobroj prilici, međutim loše je glavom šutirao. 

Pet minuta kasnije pokušali su igrači Sarajeva, Velkoski je ubacio u šesnaesterac domaćina, ali Kurdić je zakasnio na tu loptu. U 29. minuti ponovo je Velkoski zaprijetio kada je sjajno šutirao iz slobodnog udarca, no lopta je otišla malo pored gola Brkića. Samo dvije minute kasnije, Zrinjski je mogao udvostučiti prednost. Stopostotnu šansu imao je Bilbija, ali se u ključnom momentu okliznuo. U 44. minuti Sarajevo je moglo do izjednačenja kada je Pidro ubacio sa lijeve strane, ali Ahmetović zatresao prečku Zrinjskog, pa se tako na odmor otišlo s minimalnim vodstvom domaćina.

U uvodnim  minutama drugog dijela Pod Bijelim brijegom se ništa značajno nije dešavalo. U 49. minuti Todorović je okušao šut, ali je Kovačević bio siguran. U 59. minuti Barišić je u kaznenom prostoru srušio Ahmetovića, a sudija Vladimir Bjelica pokazao na penal. Precizan s bijele tačke u 61. minuti bio je Krste Velkoski za izjednačenje. Nakon toga domaći navijači nisu mogli da se pomire s odlukom glavnog arbitra Bjelice, pa se s tribina moglo čuti: "Cigane, cigane...". Zrinjski je nakon primljnog gola krenuo agresivnije, ali je Kovačević odolijevao napadima. 

Ipak, Sarajevo je u 71. minuti stiglo do potpunog preokreta. Velkoski je šutirao iz kornera, golman domaćih Brkić katastrofalno je reagirao, a njegovu grešku iskoristio je Adukor koji je loptu poslao u mrežu za 1:2.

Devet minuta kasnije, Bjelica je dosudio pomalo diskutabilan penal za Zrinjski. Siguran s bijele tačke bio je Bilbija koji je pogodio za 2.2. Sarajevo je moglo do sva tri boda u 87. minuti kada je Adukor imao veliku priliku, ali je loptu nakon udarca glavom poslao pored same stative gola Zrinjskog, te je na kraju ostalo 2:2.

Sarajevo će u narednom kolu na Koševu dočekati ekipu Zvijezde 09, dok će Zrinjski put Tuzle gdje će odmjeriti snage s Tuzla Cityjem.

FcTables.com
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.