ALARMANTNO

Situacija na fudbalskim terenima Bosne i Hercegovine izmiče kontroli: Primijenimo engleski recept

Piše: G. Š.

13.11.2018

Derbi 17. kola Premijer lige BiH koji su Pod Bijelim brijegom odigrali Zrinjski i Sarajevo (2:2) još je jedna velika crna mrlja bh. fudbala koju su režirali „djelilac pravde“ Vladimir Bjelica iz Lukavice i „navijači“ kluba iz Mostara.

Kontrolor suđenja ove utakmice Izet Čejvanović iz Tuzle, kako je jučer ekskluzivno objavio portal „Dnevnog avaza“, dao je negativnu ocjenu sudiji Bjelici, koji je Pod Bijelim brijegom režirao lakrdiju te gostima ukrao dva boda.

- Na sjednici Komisije za suđenje Bjelica će biti suspendiran te, najvjerovatnije, skinut s liste - kaže izvor "Avaza" iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Svaki vikend

Prema tome, egzekutor će sigurno biti strogo kažnjen, a nalogodavci, najvjerovatnije, ni ovaj put neće. Oni će i dalje „vedriti i oblačiti“ bh. terenima. Voljeli bismo da griješimo, ali...

S druge strane, situacija na tribinama bh. stadiona polako izmiče kontroli, jer skoro svaki vikend imamo nerede – od ulaska navijača na teren, korištenja pirotehnike do ovog posljednjeg slučaja Pod Bijelim brijegom, kada su igrači i stručni štab na terenu ispred klupe za rezerve zasuti kamenjem, flašama i drugim tvrdim predmetima.

- Maksimalne kazne za propuste u organizaciji utakmice dobivaju samo Sarajevo i Željezničar, a prošle godine i banjalučki Borac. Međutim, za neke druge, nema potrebe da spominjem imena, Boga mi, kazne nisu iste. Zbog toga se može i očekivati da se ponove one subotnje scene iz Mostara - kaže legenda našeg fudbala Mirsad Fazlagić i dodaje:

- Ponovo, nakon skoro 25 godina otkad traje bh. liga, odnosno 2002. godine, kada je organizirana Premijer liga BiH, došli smo u situaciju da na našim stadionima nisi siguran ni kao stručno lice na određenim utakmicama. Vjerovatno Zrinjski i rukovodstvo kluba iz Mostara s ovim posljednjim incidentom nemaju ništa, jer je ovo sasvim nešto drugo, možda i situacija koja nema veze sa sportom.

Sporne situacije

Legenda Željezničara Mišo Smajlović nije gledao utakmicu u Mostaru, ali je u medijima vidio sporne situacije.

- Neću da komentiram suđenje, jer nisam gledao cijelu utakmicu. Međutim, ružne scene na tribinama tjeraju prave navijače sa stadiona. To nasilje na stadionima se mora kažnjavati rigorozno. Krajnje je vrijeme da se pojedincima uvedu zabrane ulaska na stadion, neću namjerno da kažem pojedinim navijačima, jer to nisu oni. Bez takvih sankcija situacija se neće smiriti.

Bojim se da te ružne stvari ne krenu još u gorem pravcu. Znam ja da je tu teško i klubovima, ali ako ne primijenimo, naprimjer engleski recept, gdje je situacija na tribinama bila još gora, bojim se da će te stvari izmaći kontroli. Jednostavno, kazne moraju biti adekvatne, a huligani protjerani s tribina - kaže Smajlović.

Teška situacija u društvu

Ukupna, teška situacija u našoj državi, koja za posljedicu ima brutalno ponašanje na svakom koraku, reflektira se i na sport. Međutim, činjenica je da komisije i tijela Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, ako im je stalo do digniteta takmičenja, moraju biti puno rigorozniji.  

- Krajnje je vrijeme da se Premijer liga BiH dovede ured, kako sa aspekta organizacije utakmica, tako, Boga mi, u posljednje vrijeme i sudija i suđenja, koje je jedno vrijeme bilo u velikom usponu. Međutim, u posljednje vrijeme ponovo se događaju stvari koje nisu primjerene za sportska borilišta, od prošlogodišnjeg finala Kupa BiH Široki Brijeg – Sarajevo, sporne utakmice u Bijeljini Radnik – Zrinjski 1:2 i onog penala koji je odlučio prvaka te još niz primjera - naglašava Fazlagić.

Dodatne sudije

Sudijska komisija je jedno vrijeme za svaki premijerligaški derbi delegirala petog i šestog sudiju - iza gola. Međutim, u Mostaru to nije bio slučaj. A taj dodatni sudija bi sigurno vidio da je stoper Sarajeva Nihad Mujakić bio bar metar udaljen od igrača „nad kojim je napravio prekršaj“


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.