FUDBAL

Sarajka živi američki san

Od samog djetinjstva sam bila puna energije pa su me roditelji upisivali na razne sportove

D. JURIŠIĆ

13.11.2018

Dijana Haračić (26) rođena je u Sarajevu, ali samo nekoliko dana kasnije s porodicom se preselila u Sjedinjene Američke Države, gdje živi i danas s porodicom. Otac Izet je u mladosti profesionalno igrao nogomet u Njemačkoj, a bio je i član bosanskohercegovačke bob ekipe na Zimskim olimpijskim igrama 1994. u Lilehameru.

Dobri refleksi

Dijanina mama Anica igrala je rukomet i bavila se karateom. Sportske gene roditelja je u potpunosti naslijedila Dijana jer, kako nam je rekla, starija sestra Anja nikad nije pokazivala afinitet za sportom.

- Živimo u gradiću Round Hil u saveznoj državi Virdžiniji. Od samog djetinjstva sam bila puna energije pa su me roditelji upisivali na razne sportove, trenirala sam košarku, hokej i još neke sportove dok nisam isprobala nogomet. U samom početku sam igrala na poziciji veznog igrača dok na jednom treningu nisam slučajno stala na gol. Trener je vidio da imam dobru koordinaciju i reflekse pa sam ostala golman do danas – kaže Haračić.

U vrijeme studiranja Haračić je igrala za ekipu Lojola univerziteta i dobila nagradu za najbolju igračicu u sezoni 2012. godine.

- Te godine smo osvojili konferencijsko prvenstvo, a ja sam dobila tu nagradu na osnovu moje statistike u utakmicama – kaže Haračić, trenutno članica Vašington Spirita.

Naša sagovornica ističe kako ženski nogomet u Americi postaje popularniji iz godine u godinu.

Četvrta sezona

- Ranije sam igrala za ekipu u Njujorku i Krokomu u Švedskoj. Ovo mi je četvrta sezona u Spiritu i sa sigurnošću mogu reći da prvenstvo iz godine u godinu postaje sve bolje. Ove godine smo na našim utakmicama imali prosjek od tri do 5.000 gledalaca, najgledanija ekipa je u Portlandu i kod njih bude i do 20.000 navijača na stadionu – kaže Haračić, koja je debi u dresu reprezentacije BiH imala 4. septembra na kvalifikacionoj utakmici u Rusiji, gdje smo poraženi rezultatom 0:3.

Sama kontaktirala NSBiH

Sama sam kontaktirala Nogometni savez BiH jer sam znala da su mi za daljnji uspjeh u karijeri potrebni i nastupi u reprezentaciji.

Poziv je stigao i nakon 25 godina sam se vratila ovdje, osjećala sam se divno jer sam napokon uživo vidjela državu iz koje potječem. Velika je čast zaigrati za reprezentaciju i ta prilika se ne pruža svakome - kaže Haračić i dodaje da su treninzi u BiH malo opušteniji od onih u Americi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.