ŽELJEZNIČAR

Raniji dug dijeli Amara Osima od povratka na Grbavicu

Klub ne priznaje potraživanja, sudska odluka jedino rješenje

Osim: Navodno potražuje više stotina hiljada KM

N.D.

30.11.2018

Željezničar će u nedjelju igrati utakmicu 19. kola Premijer lige BiH. Gostovanjem Širokog Brijega na Grbavici zaključit će se Željina fudbalska jesen, ali se o tom susretu, bar među navijačima “Plavih”, vrlo malo govori.

Činjenica je da Željo ulazi u taj susret bez trenera Milomira Odovića i s Ismetom Štilićem i Adinom Mulaosmanovićem na klupi, ali isto tako niko i ne vidi nekoga do tog dvojca kao buduće trajnije rješenje na klupi. 

Na forumima i društvenim mrežama vlada pravi mini obračun. Jedni traže odlazak uprave, veliki broj ljudi priziva Amara Osima. Prema mišljenju mnogih, idealna kombinacija moglo bi biti da klub ustroji Senad Misimović, a sportski dio trofejni trener.

U Željezničaru su potvrdili da se tri puta razgovaralo s Osimom. Nema dogovora, ali nema ni detalja. Kroz društvene mreže sve se češće provlači teza da je sve zapelo oko novca, ne onoga koji bi Osim mlađi trebao zarađivati nego onoga koji je uložio u klub i želi povrat.

Spominje se da Osim potražuje više stotina hiljada KM, a uprava, na čelu sa Misimovićem, taj dug ne priznaje.

- Istraživao sam kompletan slučaj Amara Osima, jer se radi o velikom iznosu. Kad sagledate kontekst i tokove novca, onda je teško povjerovati u to. Ne postoji nijedan zakonski okvir da se to riješi bez suda. U ovom momentu ne postoji nijedan dokaz da se potvrdi da klub to riješi – izjavio je u maju Misimović i time potvrdio da za klub ovaj dug ne postoji.

Sud u ovom kratkom periodu sigurno nije mogao riješiti spor koji je, očigledno, neminovan pa je tako jasno da su ostala suprotstavljena mišljenja.

Inače, dug Amaru Osimu veže se za turbulentni period funkcioniranja Željezničara. Klub je imao blokirane račune i teško je funkcionirao pa su se tada iznalazili različiti načini. Spominjalo se da je korišten i privatni račun Amara Osima kako bi se radile određene transakcije.

 Misimovićeve pozajmice 

Misimoviću i Osimu zajedničko je da su obojica posuđivala novac Željezničaru. Dok Osimove pozajmice za sada nemaju snagu, Misimovićeve su potpuno razjašnjene. Prema jednom ugovoru iz 2015. godine, firma “Megamix” vlasnika Senada Misimovića posudila je Želji više od 157.000 maraka. Precizirano je da će Željo vratiti pozajmicu s kamatom od 7 posto nakon što stignu sredstva od Evropske nogometne asocijacije (UEFA). Sve je to ovjereno u Nogometnom savezu BiH.

Prizivanje Skupštine

Sudeći prema onome što se može pročitati na forumima, određeni broj navijača polaže velike nade u narednu sjednicu Skupštine kluba. Oni koji žele odlazak Misimovića, nadaju se da će se to desiti već narednog mjeseca. No, postoje oni koji smatraju da će sjednica biti u januaru, do kada će biti postavljen i novi trener i dovedena igračka pojačanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.