INTERVJU

Emir Hadžić: Ekipa se u narednom prijelaznom periodu neće puno mijenjati

FK Sarajevo je Amaru Rahmanoviću ponudilo dobre uvjete, ali, nažalost, nismo uspjeli da se dogovorimo

Hadžić: Igrače smo dovodili ciljano i nismo ih "gomilali". Arhiv

Razgovarao: J. Alibegović

3.12.2018

Emir Hadžić se na funkciji koordinatora sportskog segmenta FK Sarajevo nalazi već šest mjeseci. On je u razgovoru za "Avaz" govorio o uspješnoj polusezoni, klupskoj akademiji, realiziranim planovima, te januarskom prijelaznom roku u bordo klubu.  

- Kad je u pitanju prvi tim, u dogovoru s Upravom kluba, uspjeli smo u realizaciji jednog od primarnih ciljeva kluba, a to je uključivanje što više igrača iz  omladinskog pogona u prvi tim. Na tome ćemo raditi i u narednom periodu, jer kvalitetna Akademija koju imamo je segment na koji smo posebno ponosni, što pokazuje i podatak da smo sa devet igrača iz Akademije potpisali profesionalne ugovore. Trenutno iz našeg kluba imamo četiri standardna mlada reprezentativca, što, također, potvrđuje kvalitet o kojem govorim - kaže Hadžić. 

Što se tiče pojačanja, Hadžić smatra da se i u tom segmentu dosta dobro radilo, jer su se ciljano dovodili igrači.

- Kad su u pitanju pojačanja, mislim da se i tu uradio dobar posao, jer smo igrače dovodili ciljano i nismo ih "gomilali", upravo da bi što više akademaca dobilo šansu, što se do sada pokazalo ispravno, kako zbog mladih igrača tako i zbog pojačanja, koji su do sada pokazali da imaju kvalitet da igraju za FK Sarajevo. Osim toga, nekoliko novih ljudi smo priključili stručnom štabu, što se pokazalo kao dobar potez i zajedno sa svim pobrojanim urodilo trenutnim rezultatima koje imamo - poručuje Hadžić. 

Nutricionistica u klubu 

Bordo klub nedavno je pojačala i nutricionistica Amela O’Reilly, koja se priključila medicinskom timu.

- Amela će u narednom periodu raditi s igračima na edukativnom i praktičnom planu da bi se što bolje unaprijedila njihova fizička spremnost u onom omjeru u kojem ishrana na to utječe. Smatramo da je nutricionizam jedan od važnih segmenata za razvoj igrača i s tim u vezi smo željeli napraviti iskorak i u tom pravcu - objašnjava Hadžić.  

U prethodna dva mjeseca Uprava FK Sarajevo obavila je niz razgovora s jednim od ključnih igrača u timu Amarom Rahmanovićem s ciljem produženja njegovog ugovora, međutim, do dogovora nije došlo.  

- FK Sarajevo je Amaru Rahmanoviću ponudilo dobre uvjete, ali, nažalost, nismo uspjeli da se dogovorimo i Amar je odlučio da ne potpiše novi ugovor i da naljeto bude slobodan igrač. Naš cilj je uvijek da zaštitimo interese kluba i da ih stavimo ispred interesa svakog pojedinca. Stoga ćemo u narednom periodu tražiti adekvatnu zamjenu za Rahmanovića, koja će, umjesto njega, igrati sljedeću polusezonu. Moram spomenuti da su pregovori s Rahmanovićem bili zasnovani na korektnom tonu i odnosu - otkriva Hadžić.  

U slučaju da Rahmanović nađe klub u ovom zimskom prijelaznom roku, on će moći napustiti bordo klub uz adekvatno obeštećenje, koje je navedeno u postojećem ugovoru. 

Ekipa se puno neće mijenjati 

Koordinator sportskog segmenta kluba iz Titove 38b ističe da se ekipa u narednom prijelaznom periodu puno neće mijenjati.  

- Kao i u ljetnom prijelaznom roku, sigurno ćemo neke akademce priključiti prvom timu, od kojih očekujemo da se nametnu i izbore minutažu u drugom dijelu. Što se tiče pojačanja, nećemo puno mijenjati ekipu, i u slučaju odlazaka, odnosno prodaje, nekih igrača, dovodit ćemo nove, samo ciljano prema pozicijama, a ako se pojavi neki kvalitetan igrač koji bi mogao još unaprijediti našu igru, sigurno da ćemo reagirati - ističe Hadžić. 

Dževad Šarić novi je šef omladinskog pogona, a njegovim dolaskom u klub, kako kaže Hadžić, olakašan je cjelokupan rad.

- Vjerujemo da je dolazak Dževada na poziciju šefa omladinskog pogona kvalitetan doprinos razvoju Akademije, čemu posebno svjedoči činjenica da se radi o kvalitetnom stručnjaku s dugogodišnjim iskustvom u inozemstvu. Njegovim dolaskom je cjelokupan rad na unapređenju omladinskog pogona znatno olakšan - zadovoljno priča Hadžić.  

Rezultat juniora ne smije biti u prvom planu 

Juniore trenutno prati pad forme, četvrti su na tabeli. No, ipak, Hadžić smatra da rezultat u omladinskim kategorijama ne smije biti u prvom planu.  

- Cilj Akademije je napraviti kvalitetne igrače za prvi tim, što do sada daje rezultat. Stanje na tabeli nas ne zabrinjava, jer u omladinskim kategorijama rezultat ne smije biti u prvom planu, nego upravo ovo što sam rekao, a to je napraviti kvalitetne igrače za prvi tim i za evropsko tržište. U budućnosti namjeravamo raditi da tome da napravimo dovoljno kvalitetne igrače koji će moći sa 16, 17 godina igrati za prvi tim, a ne da se čeka da igrač završi juniorski staž kako bi dobio šansu u prvom timu. Podatak na koji smo posebno ponosni je da su naši akademci dobili daleko najviše minuta (6.699) u Premijer ligi za seniore - zaključuje Hadžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.