TUZLA Sprema li se veliki fudbalski posao u gradu soli

Kinezi ulažu u Slobodu 10 miliona eura?!

Nije riječ o šali, kaže menadžer Husarić l Najavljene su izmjene i dopune Statuta kojim bi se potencijalnim investitorima otvorila vrata ulaska u klub

J.JEREMIĆ

Odlukom Skupštine RSK Sloboda od 9. maja 2009. godine rođendan najstarijeg sportskog društva u našoj zemlji trebao bi se slaviti 30. novembra.

Ove godine popularni „Crveno–crni“ slave 99. rođendan, no, umjesto proslave ili bilo kakvog obilježavanja, simpatizere FK Sloboda dočekala je informacija s pojedinih portala da je izvjesni kineski milijarder zainteresiran za preuzimanje premijerligaša iz Rudarske 2?!

Doza nevjerice

Ova informacija u gradu soli je prihvaćena s velikom dozom nevjerice, ali i podsmijeha, no prema riječima fudbalskog menadžera Admira Husarića, koji je svojevrsni posrednik u eventualnim pregovorima Gradske uprave Tuzla s kineskim investitorom, nije riječ o šali.

- Da, istina je! Grad Bihać i Jedinstvo su dali punomoć nama, ali ja sam im predložio da pokušamo sa Slobodom zbog Premijer lige i aerodroma i gazdi se ta ideja čini mnogo boljom - objasnio nam je Husarić.

Kako nam je rekao, radi se o ozbiljnim ljudima koji su svojevremeno doveli Malezijca Vinsenta Tana (Vincent) na čelo FK Sarajevo. Kineski investitor spreman je uložiti između osam i 10 miliona eura u tuzlanskog premijerligaša, s tim što bi mu pripalo 51 posto upravljačkih prava.

Grad Tuzla bi imao 49 posto vlasništva nad klubom. No, kako kaže Husarić, potrebno je da se održi sastanak s Jasminom Imamovićem, gradonačelnikom Tuzle, kojem bi se predočio ovaj plan. Na upit ulazi li u plan i stadion Tušanj, Husarić objašnjava:

- To će biti stvar dogovora. Mislim da ne ulazi i za sada se radi samo o klubu. Sve ćete dobiti ako uđemo u neku završnu fazu i kada se izjasni Grad. Sve je sada do gradonačelnika!

Vrlo brzo nakon što je objavljena vijest o potencijalnom kineskom investitoru, Upravni odbor FK Sloboda izdao je demanti. Zanimljivo, demanti je u javnost plasirao Upravni odbor FK Sloboda koji u ovom trenutku ne postoji!?

Podsjetimo, na Skupštini kluba održanoj 12. oktobra ove godine delegati su jednoglasno usvojili Izvještaj o radu FK Sloboda za period 1. januar – 30. septembar 2018. godine, a već ranije predsjednik kluba Senad Mujkanović je obznanio da se povlači sa te funkcije, baš kao i ostatak UO.

Čeka se Skupština

Dogovoreno je da će sjednica Skupštine FK Sloboda na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo Kluba biti održana prve sedmice ovog mjeseca. Na toj sjednici najavljene su i izmjene i dopune Statuta kojim bi se potencijalnim investitorima otvorila vrata ulaska u upravljačke strukture FK Sloboda.

Kemal Kurević, predsjednik Skupštine FK Sloboda, nije precizirao datum održavanja izborne sjednice, no ona će biti održana:

- Imamo dvije tačke, Statut i izbor novog rukovodstva - objašnjava Kurević.

Na upit je li upoznat s informacijom o potencijalnom investitoru iz Kine, kaže:

- Ne bih to nikako komentirao. Oni koji se bave tim poslom ozbiljno idu na pravu adresu.

Sada se lakše diše

Sada već bivša uprava uradila je ogroman posao po pitanju reguliranja mnogobrojnih tužbi. Godinama su Slobodu pritiskale obaveze prema velikom broju bivših igrača, firmi, pravnih lica... Svaki proces licenciranja za tuzlanskog premijerligaša bio je „biti ili ne biti“. Sada se mnogo lakše diše, jer su mnogi slučajevi riješeni ili su u postupku rješavanja.

- Bilo je mučno i tu nema kompromisa. Dobro je što se uređuje ta oblast. Sada je Sloboda „dobra mlada” - govori Kurević.

NA VRH

Podijeli članak na