FK SARAJEVO

Ćosić: Želimo navijače obradovati, po mogućnosti, s obje titule

Pomoćni trener bordo tima prvi dio sezone ocijenio je kao izuzetno uspješan

Ćosić: Svi zadovoljni dosadašnjim učinkom. Fena

FENA

13.12.2018

Nogometaši Sarajeva prvi dio sezone okončali su na liderskoj poziciji, sa pet bodova prednosti u odnosu na aktuelnog prvaka Zrinjski, te gotovo nedostižnih 13, odnosno 15 bodova u odnosu na trećeplasirani Široki Brijeg i Željezničar na četvrtom mjestu.

Sjajnu formu u polusezoni ekipa trenera Husrefa Musemića potvrdila je i nastupima u Kupu BiH u kojem se plasirala u četvrtfinale, eliminacijom Veleža i Rudara iz Kaknja.

Trenutno najbolji bh. tim u 19 odigranih kola zabilježio je 13 pobjeda, četiri remija uz samo dva poraza (od Goška 1:0 i Radnika 2:1). Po broju postignutih golova "bordo" tim je u polusezoni bio uvjerljivo najefikasniji sa 43 postignuta pogotka, dok je po broju primljenih golova (15) odbrana Sarajeva na trećem mjestu, iza Širokog Brijega i Slobode (po 13).  

Dženis Ćosić, prvi asistent trenera Musemića, u razgovoru za Fenu prvi dio sezone ocijenio je kao izuzetno uspješan.

- Osvajanjem jesenje titule možemo biti zadovoljni, isto tako prezimit ćemo u Kupu i sigurno da nam ambicije ostaju visoke. S obzirom na to da imamo takvu poziciju nadamo se najboljem na kraju. Što se tiče prvog dijela mislim da najveća zasluga pripada igračima, nakon toga stručnom štabu i cjelom klubu. Mislim da svi u potpunosti mogu biti zadovoljni - kazao je Ćosić.

Prema njegvim riječima, u FK Sarajevo "za sada još nema definitivne odluke po pitanju odlaska i dolazaka novih igrača".

- Iskreno, još ništa nije bilo konkretno. Sigurno da radimo na tome, prvenstveno je cilj, nas u stručnom štabu i ljudi koji rade na tom planu, da zadržimo postojeći igrački kadar, okosnicu kluba, odnosno sadašnju ekipu. Za dovođenje eventualnih pojačanja možda bi prioritet bio dva igrača, po jedan u zadnjoj i veznoj liniji. To bi u ovom trenutku bilo dovoljno, ukoliko niko od sadašnjih igrača ne napusti klub - kazao je Ćosić. 

Okupljanje ekipe za početak pripreme za drugi dio sezone planirano je 13. januara, a dan kasnije će uslijediti ljekarski pregledi i druge obaveze igrača.

- Prvi dio priprema je planiran u Sarajevu u trajanju od nekih sedam do osam dana. Poslije toga vjerovatno idemo u Ljubuški, a nakog toga drugi dio priprema još nismo definisali. Zvanično još ništa konkretno nismo dogovorili protiv kojih protivnika ćemo igrati kontrolne utakmice jer jednostavno ne znamo koje će ekipe biti u tom dijelu priprema. Moguće je da u Ljubuškom odigramo jednu utakmicu, a za početak još nismo odredili i kontaktirali protivnika - naglasio je Ćosić.   

Iako ekipa Sarajeva čvrsto stoji na liderskoj poziciji u odnosu na konkurente, u klubu su svjesni da još ništa nije gotovo.

- Najveća poruka nama u stručnom štabu i igračima je da smo uradili puno posla, ali to u suštini ne mora da znači da smo išta uradili, ako jesenju titulu ne ovjerimo konačnom titulom. Naše ambicije ostaju jako velike, i u prvenstvu i u Kupu očekujemo sve najbolje. Mi ćemo sve uraditi da navijače obradujemo s jednom, a po mogućnosti, si  obje titule - kazao je Ćosić.   

Prvi asistent trenera Musemića naglašava da je u nastavku prvenstva "zasigurno sve moguće, ali da je realnost da Sarajevo u ovom trenutku jedinog konkurenta ima u Zrinjskom".

- Što se tiče ostalih mislim da, ukoliko mi budemo na dobrom nivou, apsolutno neće imati nikakve šanse da nas stignu, a naravno da ćemo se potruditi da i Zrinjski ne dođe u poziciju da nas ugrozi na prvom mjestu. U nastavku sezone želimo da igramo približno kao što smo odigrali u jesenjem dijelu - zaključio je Ćosić.   

Nakon kratke igračke karijere u FK Olimpik i FK Bosna Sarajevo, koju je završio u 23. godini, Ćosić se odlučio za poziv trenera. Na startu je počeo raditi u omladinskom pogonu FK Novi Grad, zatim je preuzeo prvi tim Olimpika i počeo saradnju s Husrefom Musemićem 2012. godine, s kojim je godinu kasnije zajedno prešao u redove Sarajeva. Nakon toga odlazi u inozemstvo, u Jemen, gdje je također radio kao prvi asistent, a potom je imao dva samostalna trenerska angažmana u Omanu. Po povratku u BiH ponovo je preuzeo ekipu Novog Grada, a prošle godine zajedno s Musemićem drugi put dolazi u FK Sarajevo.

Ćosić je profesor i magistar sporta, a UEFA-inu A licencu je stekao 2010. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.