BIHAĆ

Vlado Jagodić, trener Jedinstva: Migrantska kriza ostavlja posljedice i na naš klub

U grad na Uni vratila se fudbalska euforija, imamo najveću posjetu u Prvoj ligi FBiH

Piše: S. KOTARAŠ

17.12.2018

Vlado Jagodić, trofejni banjalučki trener, trenutno je šef stručnog štaba Jedinstva iz Bihaća, člana Prve lige Federacije BiH, s kojim na kraju polusezone zauzima visoko treće mjesto.

U gradu na Uni to je ocijenjeno kao dobar uspjeh, ali se svi u klubu nadaju da bi za sezonu ili dvije i Jedinstvo moglo da se nada povratku u elitni rang bh. fudbala.

Veliki problem

- U Bihać se vratila fudbalska euforija, imamo najveću posjetu u Prvoj ligi kad su domaće utakmice u pitanju. Oni najvatreniji navijači “Sile nebeske” prate nas na svim gostovanjima i nema sumnje da je ova sredina zaslužila da gleda utakmice Premijer lige.

Bihać, međutim, ima jedan veliki problem, a to je migrantska kriza, koja u ovom trenutku trese čitav grad i koja, nažalost, ostavlja posljedice i na fudbalski klub – istaknuo je Jagodić.

Iskusni stručnjak povukao je i paralelu između Lige Federacije i Republike Srpske, jer je jedan od rijetkih koji ima iskustvo rada u oba takmičenja.

- Iskreno, bar sedam ili osam ekipa u Ligi FBiH je u rangu s Borcem i Slogom iz Gornjeg Crnjelova ili je čak i bolje. Velež i Olimpik su, definitivno, daleko ispred, ali bi se i svi ostali koji su se plasirali do osmog mjesta, komotno mogli nositi s Borcem i Slogom. Kvalitet je, generalno, na strani klubova iz FBiH, a oni su u prednosti i kad je infrastruktura u pitanju – rekao je Jagodić.

Prema njegovim riječima, Velež je i definitivno primjer kako treba da se radi pa da se taj rad poklopi sa željenim rezultatima.

- Mostarci već dvije godine intenzivno rade na povratku u Premijer ligu, i to segment po segment. Prvo su radili na organizaciji kluba, potom na infrastrukturi pa su tek onda počeli da stvaraju tim za prvo mjesto. To im je donijelo 12 pobjeda i tri remija u 15 odigranih kola. To je ekipa koja bi već sada bez većih problema mogla da igra Premijer ligu – tvrdi Jagodić.

Vještačka podloga

Jedino u čemu je fudbal u RS u blagoj prednosti jeste činjenica da se tamo gradi sve više terena s vještačkom podlogom.

- Tereni s vještačkom travom omogućavaju bolje uvjete za trening i raduje me da su to u Fudbalskom savezu RS shvatili i da su počeli da ih rade – ističe Jagodić. 

Borac je moja druga kuća

Nezaobilazna tema bilo kakvog razgovora s Jagodićem je banjalučki Borac, klub u kojem je on bio i igrač, i trener, i sportski direktor te s kojim je osvojio titulu šampiona BiH.

- Četiri puta sam bio na Gradskom stadionu i Borac je, bez lažne skromnosti, moja druga kuća. Gledao sam nekoliko utakmica ove sezone, vidim da imaju dobru ekipu, a drago mi je i da su se uvjeti uveliko poboljšali. Ne sumnjam uopće da će izboriti povratak u Premijer ligu i nadam se da će se opet boriti za jedno od mjesta u samom vrhu – poručuje Jagodić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.