SARAJEVO

Upravni i Nadzorni odbor Željezničara podnijeli ostavku

Poručili da su ponosni na ono što su učinili

Grbavica: Odluka će biti potvrđena na Skupštini. Arhiv

Avaz.ba

17.12.2018

Upravni i Nadzorni odbor FK Željezničar danas su donijeli zajedničku odluku da okončaju svoj angažman u klubu, zaključno s održavanjem predstojeće sjednice Skupštine kluba, kada će biti sumirana 2018. godina i prezentiran izvještaj o poslovanju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Ponosni smo što smo pokazali da je u klubu moguće napraviti značajne pomake naprijed, i to u vrlo specifičnoj i složenoj formi organiziranja, kakvo je po svim relevantnim parametrima udruženje građana.

Klub danas ima matricu poslovanja koja podrazumijeva zakonitost, transparentnost, društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost, te je kao takva garant opstanka kluba. Pokazali smo i da je moguće započeti gradnju našeg doma, naše Grbavice, uprkos svim opstrukcijama i destrukcijama.

Pokazali smo i da je budućnost kluba u okupljanju mladih ljudi koji danas čine administraciju kluba, koja je nevjerovatnom energijom i znanjem utkala sebe u svaku ciglu i busen Grbavice, te je bila dostojan reprezent u svim poslovnim procesima kluba.

Nismo sretni što se put koji smo započeli i trasirali završava na kraju ove godine, ali smo istovremeno ponosni na sve sate, dane, mjesece i godine marljivog i poštenog rada poklonjenog klubu iz čiste ljubavi, vodeći se idejom da klub učinimo boljim.

Da li smo donosili pogrešne procjene? Sigurno da jesmo, jer smo mnogo i radili, ali smo se trudili da grešaka bude što manje i da ih ispravljamo. Da li je moglo bolje? Sigurno da jeste, jer je klub neiscrpan potencijal i nikada se nismo zadovoljili urađenim. Da li smo ostvarili sve ciljeve? Nismo, ali smo imali i visoko podignutu ljestvicu, koja je priznavala samo izvrsnost.

Titule su izgubljene, neke i u čudnim okolnostima i ostat će žal za istim. Istovremeno, osvojeni trofej Kupa BiH u protekloj sezoni i uspjeh u Omladinskoj ligi šampiona je važna satisfakcija za naš rad i čini nas neizmjerno ponosnim.

Budući angažman ove strukture kluba, sačinjene od akademski obrazovanih i poslovno ostvarenih ljudi, koji su u klub trajno ugradili najbolje prakse i učinili ga održivim, nažalost više nije moguć. I pored energije koju posjedujemo, sve činjenice govore da je u sadašnjim okolnostima i u uslovima ucjena, pritisaka na svlačionicu, medijskih špekulacija, sudijskih režija, interesnih i menadžerskih lobija, svaki naš dalji rad uzaludan, te bi naštetio klubu u nastavku sezone.

Većina odgovornih osoba koja trenutno izlazi iz organa kluba je u klub došla onda kada je on de facto bio u stečaju. Kroz svoj rad zamjerili smo se mnogima jer smo poštivali univerzalna pravila, a najvažnije je bilo: Željezničar iznad svega. Sa tog kursa nismo odstupali ni milimetar, jer kada je u pitanju interes kluba – kompromisa nema.

Ovoj strukturi ostaje da zahvali navijačima na bezrezervnoj podršci, koja je omogućila da se urade mnoge pozitivne stvari i naš stadion učini ponosom svih nas. Zahvaljujemo i svim sponzorima kluba i poslovnim partnerima, bez kojih veliki broj projekata ne bi bilo moguće uraditi. Ova struktura oduvijek klub vidi kao otvoren za sve Željovce i sada je prilika da se svi oni koji misle da mogu svojim radim doprinijeti boljitku kluba, uključe u rad i klub učine još boljim.

Željovci naši, pripremite šalove, zastave i dlanove i podržite klub u sezonama koje su pred nama, jer Željezničar je mnogo više od jedne grupe ljudi, upravnih odbora, predsjednika, trenera, igrača…

Interes kluba neka svima bude iznad svega.

Vidimo se na istoku, jugu, zapadu, sjeveru – jer ''Mi smo Željini, Željo je naš'' - stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.