TALENTI

Ajla Skalić igrat će za mušku ekipu Jedinstva

Smatram da i mi, djevojke, možemo uspješno parirati muškarcima na terenu, kaže 18-godišnja igračica

Skalić: Nastupat će za juniorsku ekipu Jedinstva

E. A.

24.12.2018

Nesvakidašnja sportska priča dolazi iz Bihaća. Priča je mlada nogometašica Ajla Skalić.

Ništa nije neobično u tome da se jedna djevojka uspješno bavi najbitnijom sporednom stvari na svijetu.

Međutim, kad ta djevojka odluči da zaigra za mušku nogometnu ekipu, sigurno je nešto što je iznenađujuće, ali ne i neizvodivo.

Dodatni motiv

Bit će to historijski trenutak u bosanskohercegovačkom nogometu u kojem će talentirana Ajla Skalić postati prva djevojka koja će zaigrati za mušku ekipu u BiH, što je moguće prema pravilima u mlađim kategorijama.

U narednoj polusezoni igrat će za juniore Jedinstva, a trenirati sa seniorskom ekipom.

- Trenirati s muškarcima je čudno i za čuti, ali sam mišljenja da i mi, djevojke, možemo uspješno parirati muškarcima na terenu. Nadam se da ću na proljeće to pokazati. Intenzitet treninga kod muške ekipe je mnogo jači, ali ne i neizdrživ - ističe Ajla (18).

Prve nogometne korake napravila je zajedno s dječacima iz ulice. Potom se priključila nogometnoj školi. Prvi trener bio joj je Ahmet Kečalović, koji je i tada rekao da se radi o talentiranoj igračici.

S obzirom na to da u Bihaću nema ženskog nogometnog kluba, Ajla se priključila ŽNK Željezničar iz Bosanske Krupe, gdje je za kratko vrijeme postala miljenik publike.

Zbog iznimnog talenta i upornosti pozvana je u žensku kadetsku selekciju BiH (U-17), što joj je bio dodatni motiv.

Nešto novo 

U Bihać se vratila iz Bosanske Krupe prije svega zbog školovanja, a kako u gradu na Uni nema ženskog kluba, bez puno razmišljanja odlučila je napraviti nešto novo te se priključiti radu muške ekipe.

- Ekipi Jedinstva sam se priključila jer želim da nešto učinim za svoj grad u sportskom smislu, a to je da osnujemo žensku ekipu Jedinstva s obzirom na to da u Bihaću sve više djevojaka igra nogomet - kaže Ajla.

Skalić je proglašena za najbolju igračicu Unsko-sanskog kantonu za sezonu 2017./2018. kao i za sportistu godine u Bosanskoj Krupi.

Inozemne ponude

Ajla kaže da je prije odluke da nastupa za Jedinstvo imala mnogo ponuda drugih klubova.

- Imala sam mnogo ponuda od drugih klubova u Prvoj ligi FBiH, Premijer ligi BiH, pa čak i iz Prve lige Hrvatske. Sve sam odbila, ali to ne znači da u narednom periodu neću svoj nogometni put nastaviti u nekom drugom klubu van granica naše zemlje - ističe Skalić, koja može uspješno igrati na pozicijama napadača i bočnog igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.