ANKETA

Sarajevu je otvoren put do titule

Osvajanje titule košta puno više od eventualnog profita koji ona donosi, kaže Vukičević, Sarajevo „zakucano" za prvo mjesto, konstatira Jusufbegović, Zrinjski je interes igrača stavio ispred svojih, klupskih interesa, rekao je Musa

Sarajevo u odnosu na Zrinjski zimuje na plus pet

Piše: G. ŠUMAR

26.12.2018

Iz Zrinjskog su prije početka zimskog prijelaznog roka potvrdili da su pustili dva najbolja igrača, Ognjena Todorovića i Nemanju Bilbiju da realiziraju inozemne transfere u Tursku, odnosno Južnu Koreju. Povodom toga, pozvali smo Slavišu Vukičevića, Nedima Jusufbegovića i Slavena Musu, te im postavili pitanje: Je li Zrinjski puštanjem Todorovića i Bilbije odustao od borbe za titulu? 

S druge strane, Sarajevo je već uspjelo da zadrži Amara Rahmanovića, koji je također imao inozemnih ponuda i ugovor koji ističe naljeto, a nove ugovorne obaveze, nakon Benjamina Tatara, uskoro bi trebali potpisati i kapiten Krste Velkoski te Joahim Adukor...

Klub s Koševa, podsjetimo, ima pet bodova više od Zrinjskog, odnosno 13 od Širokog Brijega, te 15 od Željezničara...

Nivo fudbala

- Sarajevo je samo sebi otvorilo put do titule - kaže nekadašnji as kluba s Koševa Slaviša Vukićević i dodaje: 

- Titule se osvajaju zbog navijača i podizanja cijene igračima, čijim transferima bi profitirali i punili klupske kase. Međutim, nivo fudbala i kvalitet igrača u BiH je na tako niskom nivou da osvajanje titule košta puno više od eventualnog profita koji ona donosi. Zbog toga me ne čude odluke naših klubova da prodaju najbolje igrače ili talente čim neko iz manje kvalitetnih evropskih liga ili, naprimjer, jedne Južne Koreje, koja je puno bogatija od BiH, pokaže interesiranje za nekog našeg igrača. Nažalost, ali to je tako. Dokaz za to su i navijači. Čiji je broj sve manji na premijerligaškim utakmicama.

Jedan od naših najperspektivnijih trenera Nedim Jusufbegović, koji trenutno trenira matični Igman iz Konjica, ističe da je Sarajevo „zakucano" za prvo mjesto.

- Gledajući sa sportskog stanovišta, odlaskom najboljih igrača u prijelaznim rokovima ne mora se odustati od cilja, ali nam to sigurno sugerira da se slabi ekipa. Međutim, ako analiziramo prethodne tri sezone (u kojima je Zrinjski bio prvak - op. a.), činjenica je i to da su oni u svakom prijelaznom roku uglavnom puštali igrače da idu - od Tomića, Petraka... do Čirjaka, i stalno su izlazili jači - konstatira Jusufbegović i dodaje da ne zna koliko se na Zrinjski može primijeniti to pravilo oko odlaska igrača i slabljenja ekipe.

Iskustvo nas uči, kako kaže Jusufbegović, da Zrinjski veoma dobro prevazilazi odlaske ponajboljih igrača.

- Međutim, činjenica je i to da su oni živjeli od Bilbije i Todorovića. To je definitivno, realno... Zbog toga mislim da ovoga puta ne mogu kompenzirati njihove odlaske. Borit će se za titulu, ali mislim da je Sarajevo „zakucano" za prvo mjesto - rekao je Jusufbegović.

Klupski interesi

Bivši trener „Plemića" Slaven Musa, koji je trenutno selektor juniorske reprezentacije BiH, naglašava da je Zrinjski puštanjem Bilbije i Todorovića pokazao veličinu kluba.

- Zrinjski je interese igrača stavio ispred svojih, klupskih interesa. Oni su ipak, ne mogu reći u poznim igračkim godinama, nego u godinama kada mogu ostvariti neku zaradu u inozemstvu. Zbog toga sam istakao da su čelnici Zrinjskog pokazali ljudsku stranu, cijeneći sve što su njih dvojica napravila za mostarski klub - rekao je Musa.

 Musa: Težak zadatak i bez njihovog odlaska  

„Plemići" će posebno teško nadomjestiti odlazak Bilbije.

- Normalno, bit će oslabljeni, pogotovo odlaskom Bilbije, koji je ove godine igrao fenomenalno i postiže golove. Međutim, ne sumnjam da će Uprava Zrinjskog dovesti igrače koji će pokušati zamijeniti ove igrače. Hoće li u tome uspjeti, ne znam? Ali, i s Bilbijom i s Todorovićem Zrinjski bi imao težak zadatak da opet odbrani titulu zato što Sarajevo ove takmičarske godine izgleda stvarno dobro. Sada će biti još teže, ali, jednostavno, ti momci su zaslužili da nešto zarade van granica BiH. Ja tako gledan na tu odluku Uprave Zrinjskog - rekao je Musa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.