GRBAVICA

Nihad Selimović, prvi čovjek Željezničara, za "Avaz": Nisam znao koliki su problemi u klubu

Selimović: Moramo vratiti jedinstvo. Avaz

Piše: N. DEMIROVIĆ

26.12.2018

Nakon ovosezonskih turbulencija navijači Željezničara su odahnuli, ako ništa onda zbog činjenice da je stigla nova uprava koja bi mogla donijeti pomake. Na čelo Upravnog odbora zasjeo je Nihad Selimović, biznismen s jasnom vizijom, bez bilo kakve hipoteke, a uz to naoružan sportskim iskustvom kroz vođenje Košarkaškog kluba Spars.  

Iako je sve na Skupštini izgledalo prilično jednostavno, javna je tajna da je Selimović bio pred odustajanjem od preuzimanja funkcije, ali je na kraju ipak prihvatio da bude prvi čovjek Željezničara.

Isključivo sport

- Presudili su razgovori s ljudima iz Skupštine kluba, ljudima koji vole Željezničar. Oni su me zamolili i u meni vidjeli rješenje i da svi zajedno krenemo u stabilizaciju. Da dođemo u situaciju da se bavimo isključivo sportom i da se radujemo pobjedama Željezničara – kaže Selimović.

Ipak, prije nego što će pobjede doći na red, stigli su nimalo ugodni izvještaji o finansijama u klubu.

- Da budem iskren, nisam očekivao ovakvu situaciju, ali nema sumnje da to mene neće pokolebati. Ne bih ja tu puno okolišao. Da sam mišljenja kako ne možemo star srediti, već bih otišao iz kluba. Napravit ćemo dobar tim, nećemo zavisiti od pojedinca i stvari ćemo posložiti kako je to najbolje za klub – najavljuje novi predsjednik Upravnog odbora.

Selimović je već najavio da je njegova želja na klupi trofejni trener Amar Osim. Navijači su u iščekivanju „bijelog dima“ iz kluba.

Slijede razgovori

- Nije bilo pametno ići u neke stvari, a da uprava nije imala nijednu sjednicu. U četvrtak je prva sjednica Upravnog odbora. Formirat ćemo komisiju koja će biti zadužena da se bavi strukom i od tog trenutka će se moći razgovarati. Bit će razgovora s Osimom, ali mislim da ima i drugih kandidata – riječi su Selimovića.

Željezničar je posljednjih godina bio dosta zatvoren klub. Informacije iz kluba su bile „poludirigirane“, a Selimović je od samog starta odlučio biti dostupan.

- Mogu sa sigurnošću reći da će Željezničar promijeniti politiku kada se radi o otvorenosti. Već radimo na tome i možda se rezultati već vide. Novinari i javnost, pa samim tim i navijači, neće biti više uskraćeni za bilo šta. Bilo mi je neugodno na Skupštini kada novinari nisu mogli raditi svoj posao i odmah sam se izvinio. Moramo mi poštovati novinare i oni nas, tako će u javnost ići objektivne i do kraja istinite informacije – naglasio je Selimović.

Moramo se ujediniti 

Jedan od zadataka nove Željine uprave je da ujedini navijače, koji su u proteklom periodu bili na dvije strane.

- To što se dogodilo je jedan veliki problem. Mislim da su u ovom trenutku najvažniji mir i jedinstvo unutar kluba. Imam vjeru da ćemo uspjeti u namjerama da se svi ujedinimo za dobrobit Željezničara. Otvoren sam za sve ljude, evo i pozivam sve koji misle da mogu donijeti dobro klubu, kroz formalne ili neformalne pozicije, da nam se priključe, kako bismo svi zajedno pomogli Želji – kaže Selimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.