INTERVJU

Džemaludin Mušović za "Avaz": Drago mi je da je FK Sarajevo ponovo tamo gdje mu je mjesto

Mušović: Vraćam se u Dohu odmah poslije Nove godine

Piše: Goran ŠUMAR

29.12.2018

Naš fudbalski stručnjak Džemaludin Mušović (73), koji je u bogatoj karijeri, između ostalog, bio i trener reprezentacije bivše Jugoslavije te selektor reprezentacija Bosne i Hercegovine i Katara, u posljednjih nekoliko godina živi na relaciji Sarajevo – Doha.  

Zidan i Gvardiola

Dubok, neizbrisiv trag ostavio je u Kataru, gdje i danas radi kao savjetnik u tamošnjem Fudbalskom savezu.

- Imam, da tako kažem, specijalan status u Fudbalskom savezu Katara, kao da sam selektor. Tu mi je ulogu dodijelio katarski emir, šeik Tamim el-Tani nakon što sam osvojio dva trofeja, Prvenstvo Zaljeva i Azijske igare. Poslije tih zlatnih medalja, prestao sam da radim kao aktivni trener, ali sam ostao kao savjetnik u Savezu, sa svim onim privilegijama koje kod njih ima selektor - rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” Mušović, koji će Novu godinu dočekati u rodnom gradu na Miljacki, nakon čega će se odmah vratiti u Dohu.

Selektor Katara trenutno je Španac Felik Sančez, koji je do 3. jula 2017. godine radio sa mlađim katarskim kategorijama.

- Radi dobro. Kao trener, ima fin pristup, ima širinu, a često me i pita za savjete u određenim situacijama. Poslije nekoliko trenera koji su promijenjeni, Sančez ima uspjeha u radu... Čini mi se da je na dobrom putu.

Jesu li, ipak, tačne špekulacije da će Katar na Svjetskom prvenstvu 2022. godine voditi Zinedin Zidan ili neko drugo veliko svjetsko fudbalsko ime?

- Za očekivati je da selektor Katara u to vrijeme bude neko veliko ime, odnosno da bude izabran godinu prije kako bi obavio pripreme s ekipom. Zidan je, inače, bio u štabu Katara za dobivanje Svjetskog prvenstva. Dole je lijep utisak ostavio i Pep Gvardiola, koji je bio kapiten u El-Ahliju. Imao je veoma fin pristup obavezama tako da je ostavio utisak vrhunskog profesionalca.

Kako teku pripreme za Mundijal 2022?

- Odlično, velika su ulaganja... Oni imaju smisla i znaju kako se organiziraju veliki sportski događaji. Katar je već organizirao Svjetsko prvenstvo u rukometu, prije toga i Azijske igre... Mnogo se velikih međunarodnih događaja organizira u Kataru, u Dohu, i sve funkcionira besprijekorno... Sad se upravo završava metro kroz cijelu Dohu, gradnja stadiona ide svojim tokom... tako da Katarani na djelu pokazuju svoje sposobnosti.

Vahidin Musemić, Hadžić, Šaran, Prljača, Mušović, Nijaz Merdanović, Sirćo, Nijaz Ferhatović, Fazlagić, Buljubašić, Muzurović, Janjoš i Jahić u srijedu u sarajevskoj Titovoj 38b

Blokada Katara, i politička i ekonomska, koju su uvele četiri države (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat), nije usporila pripreme za Mundijal 2020. Jednostavno, oni su se brzo snašli, odnosno samo su promijenili način investiranja. Naprimjer, ranije su uvozili mliječne proizvode, povrće, voće... a sada to proizvode. I to ide munjevitom brzinom. To mogu zato što imaju takve finansijske rezerve... Za godinu su napravili takve promjene da je to, prosto, čudo.

Visok poraz

Kako Vam izgleda naš novi državni tim s Robertom Prosinečkim?

- Mislim da je Prosinečki na dobrom putu. Možda je ranije bilo malo više grešaka u smislu da se više pažnje obraćalo na pojedinca – čekalo se da proradi ovaj ili onaj igrač, a zapostavljao se kolektiv. No, Robi je to okrenuo tako da sada može i da ne igra neko od zvučnih imena, a reprezentacija opet ima šanse za uspjeh. To je ono što je najveća garancija za uspjehe i, dugoročno gledano, ponavljanje dobrih rezultata. Svako može kratkoročno napraviti uspjeh, pobijediti jednu ili dvije utakmice, ali da bi ekipa jedan duži period igrala kvalitetno i ponavljala dobre rezultate, treba da ima ekipni kvalitet. Bez toga, jednostavno, ne ide.

Po dolasku iz Katara, bili ste na prijemu bivših igrača i legendi kluba s Koševa...

- Da, nisam dugo bio u FK Sarajevo. To je bio neki stjecaj okolnosti, sreo sam se sa predsjednikom (Senad Jahić, op. a.) pa me pozvao... Kako sam jedan dio godine u Kataru, nemam mnogo prilika da gledam utakmice Sarajeva te da učestvujem u radu kluba. Drago mi je, međutim, što su na čelu kluba s Koševa sada mladi, ambiciozni ljudi, koji mu žele najbolje. Mislim da su na dobrom putu i drago mi je zbog toga.

Izgubljena evropska utakmica od Atalante na ekipu je djelovala kao injekcija te su upravo od tada krenuli pravim putem. Nekad i poraz može dobro da dođe, odnosno da pomogne u stvaranju tima i okrene situacija Nekad je bolje jednu utakmicu izgubiti većim rezultatom nego tri-četiri sa manjim 1:0 te uvijek biti u zabludi, možda smo mogli ovo ili ono.

Drago mi je da je FK Sarajevo ponovo tamo gdje mu i jeste mjesto. U vrhu bh. fudbala je mjesto i Željezničaru i još nekoliko bh. klubova koji su u bivšoj Jugoslaviji bili u Prvoj ligi i imaju tradiciju.

Problem su, međutim, finansije, infrastruktura...

- Na prvom mjestu je infrastruktura. Ne treba ništa započinjati bez riješene infrastrukture. To je isto kad kad želite napraviti pijanistu svjetskog glasa, a nemate klavira.

Iz lične karte 

Džemaludin Mušović rođen je 30. oktobra 1944. godine u Sarajevu. U igračkoj karijeri nastupao je za Sarajevo, Hajduk, Standard iz Liježa te za francuske klubove Šatero i Valensijans. Tokom trenerske karijere predvodio je Čelik (1985. – 1986.), kojeg je uveo u Prvu ligu bivše Jugoslavije, te Sarajevo (1988. do 1990.), Katar (1999. – 1995.), El-Sad (1995. – 1996.), El-Arabi (1996. - 1997.), El-Džaziru (1997. – 1998), reprezentaciju BiH (1998. – 1999.), El-Sad (2000. – 2001.), Katar sport klub (2001. – 2004.) te za reprezentaciju Katara (2004. – 2007.).

Također, od 1988. do 1990. godine bio je trener bivše reprezentacije Jugoslavije te dugogodišnji savjetnik u Fudbalskom savezu Katara, s čijom je reprezentacijom 2004. godine osvojio Prvenstvo Zaljeva. Isti podvig napravio je osvojivši zlatnu medalju s Kataranima na Azijskim igrama 2006. Tri puta je izabran za trenera godine u Kataru.

Fudbaler i balerina

U razgovoru s našim stručnjakom saznali smo da će uskoro biti završena knjiga “Fudbaler i balerina”, koja je posvećena njemu i njegovoj supruzi, primabalerini sarajevskog Narodnog pozorišta Suadi Kavazović-Mušović.

- Mi smo se upoznali kad je ona već bila poznato baletsko ime, prije 53 godine. A naredne, 2019. proslavit ćemo i 50 godina braka... Knjigu pišu Indira Sorguč te dva sina Dinka Omeragića - Darko i Danijel. Inače, to je Dinkina inicijativa, jer smo se mi svojevremeno veoma mnogo družili. Pred njegovu bolest, insistirao je da nešto napiše o Suadi i meni... – otkriva Mušović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.