Foto: Privatni album Ćurović: U svojoj prvoj utakmici postigla dva gola za pobjedu

KARIJERE Emina Ćurović, lijevi bek ŽNK "Emina" iz Mostara

Nogomet mi pruža nevjerovatan osjećaj moći

Na terenu može ispoljiti svu negativnu energiju

Autor: Jasmin Alibegović
08.01.2019 21:07
A
A
A

Emina Ćurović nogometašica je ŽNK "Emina" iz Mostara, kluba koji je novajlija u Premijer ligi BiH i koji trenutno zauzima visoko četvrto mjesto na tabeli. Eminu je lopta oduvijek privlačila, a trenutno igra na poziciji lijevog beka.  

- Još u ranom djetinjstvu sam počela igrati nogomet sa muškarcima. Oduvijek me lopta privlačila, a za mene nogometne igre znaju biti jako izazovne i zabavne – na početku razgovora kaže Emina.

Za najvažniju sporednu stvar na svijetu odlučila se zbog toga što je nogomet timska igra, a kako kaže na terenu može ispoljiti svu negativnu energiju.

- Meni je nogomet uvijek pružao nevjerovatan osjećaj moći, jer na terenu mogu izbaciti svu negativnu energiju iz sebe i ići u svijet sa velikom dozom pozitive – ističe Ćurović.

Prva utakmica

Emina se prisjetila i svoje prve utakmice.

- Naravno da se sjećam. To je bila utakmica koju sam igrala sa muškarcima gdje sam postigla dva gola za pobjedu – kaže mlada nogometašica.

Ekspanzija ženskog nogometa

Naša sagovornica ističe da je danas manja diskriminacija ženskog nogometa, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

- Danas je prisutna ekspanzija ženskog nogometa i sve je manje diskriminacije. U ovom 21. stoljeću mnoge stvari su se promijenile nabolje. Ženski nogomet je sve manje pod utjecajem balkanskog mentaliteta – smatra Ćurović, te dodaje da ženskom nogometu u BiH najviše nedostaje podrške od strane navijača , medijske pažnje i dobro uređenih terena.

Pošto je moj klub tek ušao u Premijer ligu novi cilj je opstanak u Ligi i što bolji plasman.

Kvalitetan odmor

Emina nam je otkrila i kako se priprema za utakmice, ali i koju hranu konzumira.  

- Moja ishrana se zasniva više na unosu zdrave hrane (proteina i uglijkohidrata), a najbitnija stvar koja mi je potrebna jeste, da dan prije utakmice priuštim sebi kvalitetan san i odmor. Na taj način sam u potpunosti spremna za utakmicu - otkriva nam nogometašica mostarskog kluba.

Navija za Barcelonu

Emina prati i muški nogomet, a najviše se odmara uz kafu sa prijateljima.

- Navijam za Barcelonu, a omiljeni igrač mi je Miralem Pjanić. Najviše me odmara kafa sa prijateljima. Kod mene umor ne postoji, sve što volim to i radim -   poručuje Emina.  

Osim što je uspješna, Emina nije zapostavila ni obrazovanje.

- Trenutno završavam Master studij na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja i pored toga već četiri godine radim kao fitnes trenerica u jednom sportsko rekreativnom klubu – kaže Emina.

Privlači pažnju muškaraca

Zbog njene ljepote, muškarci su joj uvijek udijeljivali komplimente kako na terenu tako i van njega.

- Moj način je jednostavan. Ukoliko mi se neki momak svidi odgovorim mu direktno, ali ukoliko zaista ne želim imati nikakvog kontakta sa muškarcem onda ga samo iskuliram i ne obazirem se – uz smijeh nam otkriva Emina, kojoj je želja da njezin klub uskoro osvoji Premjier ligu BiH. Mladima poručuje da se bave sportom i da uživaju u tome.