NAŠE TEMA

Fudbalski nomadi lutaju bh. stadionima

Je li umjesto, primjera radi, Portugalca Luisa priliku mogao dobiti neki osamnaestogodišnjak iz vlastitog omladinskog pogona

Ojono: Lakše iz BiH u Evropu

Piše: N. DEMIROVIĆ

17.1.2019

Kada je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća na Otoci osvanuo Omer Loglo Tomsen (Thomsen), nemalo je začudio bh. javnost. Togoanac s danskim pasošem (oženio se u Danskoj), trebao je biti veliko pojačanje Olimpika. Nije bio pojačanje, brzo se vratio kući, ali je ostao pionir dolazaka stranaca u bh. fudbal, ako izuzmemo igrače iz bivše države.

Pažnju su izazvali i najnoviji dolasci u bh. fudbalske lige. Matijas Fanimo (Matthias), Englez koji je prošao omladinske selekcije Vest Hema, novi je igrač Mladosti iz Doboj Kaknja, a objavom da ima novog Brazilca u svlačionici Velež je stigao do broja od pet južnoameričkih igrača. Čelik će među stativama imati finskog golmana Samu Volotinena. 

Različite pobude

Reklo bi se privlačna fudbalska zemlja, s obzirom na to da je član Čelika na papiru nekada davno bio i slavni Mihael Laudrup (Michael), ali kada se stvar pogleda ozbiljno, otvoreno je pitanje ko su igrači koji žele doći u bh. fudbal, čak i u niže rangove takmičenja i šta uopće ovdašnji fudbal ima od toga?

Vagner: Pokazao se kao istinsko pojačanje

Najnovija akvizicija, Englez Fanimo dolazi iz Slovenije. Igrao je za drugoligaša Dravu, a prema našim informacijama, klub se nalazi u finansijskim problemima i igrači nisu dobivali plaće nekoliko mjeseci.

– Mogao je u Dravi zarađivati maksimalno 1.500 eura mjesečno dok klub nije ušao u ove probleme – kaže naš izvor.

A između Tomsena i Fanima ove naše prostore pohodilo je još podosta fudbalskih nomada u potrazi za „blagostanjem“ kakvo donosi loptanje u BiH. Samo neki do njih su Englez Nil Vud (Niel Wood), Fernanado Arijero (Arriero), nekadašnji kapiten juniorskog tima Barcelone, ili Seviljin Havijer Hervas (Javier). U svježem sjećanju su i pojačanja iz mijanmarske lige. Brazilci Cezar i Luis, koji su harali Mijanmarom, kao i prva trojica, brzo su morali tamo odakle su došli.

Očigledno su različite pobude dolaska u BiH. Ne radi se samo o novcu, jer jasno je da velikog novca kod nas nema. Tako je igrač banjalučkog Borca iz Nove Gvineje vidio svoju šansu. Celesdonio Abeso Ojono, koji je, navodno, prošao probu u portugalskom trećeligašu, tamo nije dobio vizu.

- Bio sam tužan zbog toga i vratio sam se kući, a onda sam dobio informaciju da mi je mnogo lakše da preko BiH uđem u Evropu – izjavio je Ojono.

Duža lista

Teško će se ljudi sjetiti imena Kristijano Luis (Cristiano), Aleksander Rodrigez (Alexander Rodrigues), Abdel Metasi (Mettasi), Tomas Ulimvengua (Thomas Ulimwengua), Dalim Dalo (Dallo), Tijago Karioka (Thiago Carioca), Imbere Linares Velker (Linhares Welker), Muharafata Tandina, Žoao Paolo (Joao), Vilijam Eču Tabi (William Etchu)... Svi oni su bili tu, većina je igrala vrlo malo.

Tomsen: Među prvima stigao u BiH

Otvoreno je pitanje je li vrijedilo imati u bh. klubovima bilo kojeg od ovih igrača, iako je lista još duža. Je li umjesto, primjera radi, Portugalca Luisa priliku mogao dobiti neki osamnaestogodišnjak iz vlastitog omladinskog pogona? Mogao je, ali nije zvučno za one koji vode klubove. Puno bolje za uši navijača zvuči Španac, Portugalac, Englez ili Brazilac.

Ruku na srce, postoje igrači koji su opravdali dolazak u BiH. Jedan od njih je možda postao i pravi primjer odnosa prema igri, klubu i protivnicima. Dugo godina je Brazilac Vagner Santos Lago (Wagner) igrao za Široki Brijeg i ostavio veliki trag u bh. fudbalu. Lista onih koji su opravdali očekivanja tu se ne završava, ali sigurno će se mnogi složiti da je Vagner na mjestu broj jedan.

Janicin dečko 

Bilo je igrača u bh. ligi koji su se isticali nekim drugim stvarima koje nisu vezane za teren. Tako je za Žepče svojevremeno igrao Raul Palomares, sin Hosea Palomaresa (Jose), relativno poznatog meksičkog igrača. Sin Raul imao je nastupe za U-17 reprezentaciju SAD, a najviše pažnje skrenuo je vezom s poznatom hrvatskom skijašicom Janicom Kostelić.

Fil Džekson u BiH

U jednom trenutku je vijest više zaintrigirala one koji prate košarku nego ljude čiju pažnju zaokuplja fudbal. Fil Džekson je stigao u BiH i to ni manje ni više nego u Laktaše. Ispostavilo se da se ne radi o velikim američkom košarkaškom treneru, nego o fudbaleru. Nekadašnji član najvišeg ranga, ekipa Laktaša, u svojim redovima je imala kolumbijskog fudbalera punog imena Fil Džekson Ibarhuen Sančez (Phil Jackson Ibarguen Sanchez). Bivši mladi reprezentativac Kolumbije igrao je još za Čelik, Slogu Uskoplje i Zrinjski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.