SAOPĆENJE Sindikat profesionalnih nogometaša u BiH

Amaterski ugovor ne može biti predmet pritiska i ucjena klubova prema igračima

Nakon pritužbi fudbalera iz prvih liga FBiH i RS

Avaz Sport
17.01.2019 15:49

SPNBiH: Amaterski ugovor regulira samo osnovne stvari

Foto: Ilustracija

Nakon nekoliko pritužbi nogometaša iz prvih liga FBiH i RS, oglasio se Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini, koji je izdao je saopćenje, a koje prenosimo u cijelosti: 

Nekoliko igrača iz Prve lige Federacije BiH i Prve lige RS javilo se našoj organizaciji sa statusnim pitanjima u proteklim danima. 

Stoga, kako bi dodatno pojasnili probleme s kojima se susreću te kako iste prevazići, izdajemo ovu informaciju za igrače nižih rangova takmičenja bh. nogometa. Elitni rang Premijer liga BiH je profesionalna liga, gdje isključivo mogu nastupati igrači s profesionalnim ugovorima. Profesionalni ugovori reguliraju pitanja penzionog fonda, zdravstvenog osiguranja, dodatnih mogućnosti bonusa, disciplinske mjere i slično. U nižim rangovima bh. nogometa to nije slučaj, te igrači amateri imaju pravo nastupa.

Amaterski ugovor igrača predstavlja pismeni oblik njegove volje da se bavi nogometom. Amaterski ugovor ne može biti predmet pritiska, ucjene te naglih zahtjeva klubova prema igračima. Ipak, amaterski ugovor regulira samo osnovne stvari u odnosu igrač – klub, to jeste troškove puta i smještaja, troškove pojačane ishrane, troškove radne/ sportske opreme i troškove putovanja.

Bitno je naglasiti, ako su primanja igrača amatera veća od troškova koje nastanu za klub u zamjenu za aktivnost igranja fudbala igrača, takav igrač se smatram profesionalcem. Bez obzira na vrtu ugovora, nadležne komisije bh. saveza će izvršiti takvu ocjenu njegovog ugovornog statusa.

Ako igrači s amaterskim ugovorom pronađu profesionalni angažman, potrebno je da pravovremeno obavijeste svoj klub s kojim imaju potpisan amaterski ugovor te započnu odgovarajuće procedure raskida amaterskog ugovora. Sporazumni raskidi amaterskih ugovora mogu se vršiti tokom cijelog trajanja takmičarske sezone, dok je raskid amaterskog ugovora po svim drugim osnovama dozvoljen samo u prijelaznom roku, odnosno periodu registracije.

Amaterski ugovori važe isključivo do kraja tekuće takmičarske sezone.

Ovim putem želimo apelirati i na igrače vlasnike amaterskih ugovora. Poštujući želju za napretkom, prelaskom u status profesionalca, ipak zaključivanje ugovornog odnosa u trajanju, primjer radi, godinu, znači da ste spremni taj period provesti u klubu, te ako imate priliku da bolji angažman, potrebno je pokazati korektnost u odnosu i klubu iz kojeg odlazite pravovremeno najaviti vaše namjere, da bi pronašli adekvatnu zamjenu.

Savjetujemo igrače da potpisuju ugovore tako da svojim potpisom, identičnim s onim na ličnim dokumentima, parafiraju svaki list ugovora te da obrate pažnju prilikom potpisa da ispod ugovora nema drugih papira. Također, ugovore potpisujte u nadležnim registracionim savezima.

Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini poziva igrače iz naših liga da nam se obrate ako imaju bilo kakvih nedoumica vezano za njihova statusna pitanja. 

Oglasi

NA VRH