DVOSTRUKA KARIJERA

Valentina Šakotić, policajka koja rešeta protivničke mreže: Prija mi pažnja muškaraca

S dosta uspjeha nosi dres ŽFK Radnik-Bumerang

U dresu državne reprezentacije

Piše: J. ALIBEGOVIĆ

18.1.2019

Strah je i trepet za golmane, ali i za kriminalce. Nogometna reprezentativka Bosne i Hercegovine Valentina Šakotić (22) s dosta uspjeha nosi dres ŽFK Radnik-Bumerang iz Bijeljine i istovremeno radi u Policijskoj upravi Zvornik. 

Mnogo izazova 

- Otac mi je policajac i mogu reći da sam uz policiju odrasla. Uvijek me je privlačio taj posao zato što je nepredvidiv i pun izazova. Tu su žene ravnopravne sa muškarcima i obavljamo iste poslove i zadatke - kaže Šakotić te dodaje da živimo u sigurnoj zemlji.

Na početku nogometne karijere nailazila je na osude okoline, pa čak i porodice, ali sada se to sve promijenilo zahvaljujući njenom uspjehu.

- Kad sam počela igrati ženski nogomet, za to je tek poneko čuo. No, kad su počeli dolaziti uspjesi, sve se to promijenilo i sada imam podršku okoline, kao i kolega iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Što se tiče policijskog posla, nisam nailazila na predrasude - govori nam Šakotić. 

Šakotić: Uspješna na dva polja

Pored toga što nastupa za A-selekciju BiH, Valentina je u sezoni 2017/2018. proglašena za najbolju igračicu ženske Premijer lige BiH, što joj je i najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Kako kaže, s ljubavlju prema nogometu se rodila, jer se u njenoj porodici niko nije bavio nogometom.

- Još kao dijete, više sam voljela trčati za loptom nego se igrati s barbikama. Ženski nogomet sam počela trenirati kao 15-godišnjakinja u ŽFK Radnik iz Bijeljine - ističe naša sagovornica.

Osim što je uspješna, Šakotić se svojim izgledom trudi da ženski nogomet predstavi u najboljem svjetlu.

Dobar primjer

- Ovdje se smatra da djevojke koje igraju ženski nogomet, izgledaju kao muškarci, što nije tačno i nadam se da sam ja dobar primjer za to. Pažnja muškaraca mi prija i uspješno se nosim s tim - uz smijeh nam kaže mlada nogometašica i policajka, koja želi da i u jednoj i u drugoj karijeri postiže što bolje rezultate i uspjehe.

Naša sagovornica na kraju poručuje mladima da se pokrenu i da konstanto rade na sebi u svakom smislu, jer se trud uvijek isplati.

Uzor Kristijano Ronaldo 

Reprezentativka BiH prati i muški nogomet. Omiljeni klub joj je Crvena zvezda, a igrač Kristijano Ronaldo (Cristiano) zato što je, kako kaže, primjer da se radom sve može postići.

Problem loši tereni

Naša sagovornica ističe da je nedostatak infrastrukture veliki problem u ženskom nogometu. 

- Često klubovi imaju problem da nađu stadion na kojem će se odigrati utakmica, jer je prioritet u BiH muški nogomet. Zbog toga se igra na pomoćnim stadionima ili stadionima koji su baš loši. Rijetki su klubovi u BiH koji imaju tu privilegiju da igraju na nekom od stadiona gdje se igra muška Premijer liga BiH - podvlači Šakotić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.