USPJEH

U životu uvijek treba imati neki plan "B"

Nedavno bila promocija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Marković: Mislim da je dobro imati neku diplomu, neku rezervnu opciju

S. K.

2.2.2019

Mladi čuvar mreže Krupe Matej Marković (22) nedavno je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu - smjer računovodstvo i finansije i na najbolji način dokazao da se uz malo volje profesionalni sport može uspješno uskladiti sa školovanjem. U razgovoru za “Dnevni avaz” rođeni Zagrepčanin otkrio je i kako je u tome uspio.

Mala pauza

- Prve dvije godine fakulteta sam završio dok sam još igrao u Zagrebu. Na trećoj je bilo malo problema jer sam karijeru nastavio u zeničkom Čeliku, ali sam imao dosta razumijevanja profesora koji su mi opravdali sve moje izostanke.

Ispite sa treće godine sam polagao u pauzama prvenstva i uspio sam prošlog ljeta završiti i treću godinu.

Ostao mi je samo još diplomski ispit, njega sam pripremio ovdje, u Krupi na Vrbasu, a nedavno je bila i promocija – s ponosom priča Marković.

Završetak fakulteta za njega ne znači i kraj školovanja jer planira upisati i master studije.

- Svakako da ću to i uraditi, mada ću sad napraviti malu pauzu. Ali, želim nastaviti školovanje i najvjerovatnije ću master upisati kao vanredne studije.

Profesionalne obaveze su mi sve veće, pa ću nastojati ispite polagati onda kada mi te obaveze budu dozvoljavale da se dobro pripremim – ističe mladi čuvar mreže.

Bitan faktor

Usput, golman Krupe je poručio da bi svi sportisti morali povesti računa o tome da ne zapostave svoje obrazovanje.

- Škola je veoma bitan faktor, a u životu uvijek treba imati neki plan B. Volim ja igrati fudbal, ali treba gledati i šta dalje, kada ga više ne budem igrao! Mislim da je dobro imati neku diplomu, neku rezervnu opciju, jer nikada ne znate šta se može dogoditi i čovjek treba biti spreman za sve situacije – smatra naš sagovornik.



Želja liga petice

Ugovor sa Krupom Markovića veže do narednog ljeta, a on sam otkriva da mu je ambicija da se jednog dana okuša i u nekoj od liga petice.

- Trenutno sam koncentriran na isključivo Krupu, treniram i radim što bolje mogu kako bih pomogao da klub izbori opstanak. Naravno, ukoliko bi se pojavila neka ponuda koja bi zadovoljila i mene i klub, imao bih, naravno, želju da odem. Inače, moja ambicija je da pokušam doći do neke od liga petice. Znam da je teško tamo doći direktno iz BiH, možda preko neke od ovih razvojnih liga. Ali, korak po korak, dug je put do toga – podvlači Marković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.