DOMAĆI NOGOMET

Filip Dujmović: Moj put do uspjeha

Trenutno nastupa u Turskoj

N. ČAUŠEVIĆ

11.2.2019

Filip Dujmović je mladi nogometaš koji trenutno igra za turski klub Adana Demirspor, na poziciji golmana.

Svoje prve sportske korake napravio je u malom nogometnom klubu Sloga u Gornjem Vakufu/Uskoplju, gdje je i odrastao. Rođen je 12. marta 1999. godine u Livnu, a već sa sedam godina je počeo trenirati nogomet.

Prvo je igrao u napadu, a nakon tri godine je otkrio da mu se više sviđa biti golman.

- Bolje mi leži golmanska pozicija, a otkrio sam sasvim slučajno, kad nam je na treningu nedostajao golman. Trener je rekao da probam, svidjelo mi se i više me nisu mogli skinuti s gola. Tada sam imao deset godina, a trener je u to vrijeme bio Almir Pokvić - priča nam Dujmović.

U nogometnom klubu Sloga proveo je osam godina, a nastupao je i za HŠK Zrinjski Mostar, HNK Hajduk Split i FK Željezničar Sarajevo, a od 2014. godine je i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Bezuvjetna podrška su mu bili roditelji i Dražen Nikolić i Omer Joldić, s kojima je i danas u kontaktu.

- Smatram da sam na dobrom putu ka uspjehu, imam jasne ciljeve, do kojih idem malim koracima. Poručio bih mladim sportistima da ne odustaju od svojih ciljeva, jer jedan dan si na dnu, a sljedeći već možeš biti na vrhu. Moji roditelji su preuzeli veliki rizik kada su me poslali da sa 15 godina živim sam u Mostaru, ali njihovo povjerenje mi je dalo još veću snagu, i to je moj savjet svim roditeljima, vjerujte u svoju djecu - ponosno završava Dujmović.

Govorim iz vlastitog iskustva: 11. aprila 2015. godine sam igrao zadnju ligu BiH a samo godinu kasnije nastupao sam na Evropskom prvenstvu. U avgustu 2017. godine bio sam bez kluba, a nakon 25 dana igrao sam ligu prvaka sa Željezničarom. I za sam kraj, ne zaboravite da jedina osoba koja vas može zaustaviti ste vi sami.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.