KARIJERE

Dario Damjanović: Igrat ću do 45. godine, ko zna

Žao mi je što Prosinečki nije bio selektor u moje vrijeme, sviđa mi se njegova sportska politika, kaže 38-godišnjak

Damjanović: U petak sam bio na prozivci i počeo pripreme s Borcem

G.Š.

12.2.2019

Igračka dugovječnost nekadašnjeg fudbalskog reprezentzativca BiH Darija Damjanovića (38) ozbiljno je zaprijetila i rekorderu Edinu Mujčinu, koji je prestao ganjati loptu tek u 45. godini. 

Damjanović je, podsjetimo, dijete kluba iz Modriče, a tokom uspješne igračke karijere branio je, između ostalog, boje Hajduka iz Splita, ruskog Vladivostoka, njemačkog Kajzerslauterna, Pegasusa iz Hong Konga, zeničkog Čelika, OFK Beograd, a u ovom zimskom prijelaznom roku iz Modriče je prešao u Borac iz Bosanskog Šamca.

- U petak sam bio na prozivci i počeo pripreme - kaže Damjanović u razgovoru za “Dnevni avaz” te kroz smijeh dodaje:

- Nekako mi se ne da da odem u tu fudbalsku penziju... Nek' ide sve nekim svojim, prirodnim putem. Hvala Bogu, zdrav sam. Kad sam ljetos htio prekinuti igračku karijeru, u mojoj Modriči su mi rekli: “Možeš ti još igrati.” A sad, kad su oni htjeli da me pošalju u penziju i rekli mi: “Nisi ti više za Modriče”, neću da prekinem ja. Jednostavno, došlo je tu do nekog sukoba u klubu među čelnicima ili ne znam kako da ih više nazovem. To jeste moja kuća, ali me to sve malo naljutilo... Možda mi je mana to što nemam dlake na jeziku. Fudbal ću igrati dok god budem zdrav, možda i do 45. kao Edo Mujčin, ko zna?

Neizbježna tema u svakom razgovoru s Dariom je naš državni tim.

- Reprezentacija Bosne i Hercegovine s Robertom Prosinečkim je baš po mom ukusu. Volim Robija, kojeg poznajem još dok sam igrao za Hajduk. Jednostavno, sviđa mi se njegova fudbalska politika. Žao mi je što nisam ova generacija reprezentativaca, odnosno što Prosinečki nije bio selektor u moje vrijeme – kaže Damjanović.

Ima 230 polaznika 

Damjanović u Modriči, zajedno s bivšim reprezentativcem BiH Darijom Purićem, ima uspješnu Fudbalsku akademiju, koja ima skoro 230 polaznika.

- Upravu tu, zbog te akademije, došlo je do nesuglasica s čelnicima Modriče. Znate kako to ljudi kod nas rade, uzmu digitron i kažu: “Dvjesto ili više dječaka puta 30 KM... Daj to nama.” A Purić i ja u taj projekt uložili svoj novac. Kažu nam, bit će to ovako, onako, a ja kakav sam, odmah odgovorim: “E, neće biti tako, jer vi ništa niste uložili u tu fudbalsku akademiju” – istaknuo je Damjanović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.