ČELIK

Hrana mi se sviđa, jer ima mnogo mesa

Piše: D. J.

14.2.2019

San mnogih nogometaša u Bosni i Hercegovini je da jednog dana potpišu ugovor za neki evropski klub i na taj način osiguraju egzistenciju.

Stranci u našem prvenstvu su rijetka pojava i to su većinom bili igrači iz nama egzotičnih država.

Podaci s interneta 


Pisali smo sredinom decembra kako na Bilino polje dolazi mladi golman iz Finske Samu Volotinen (20), koji je s Čelikom potpisao ugovor do ljeta 2020. godine. Imao je nekoliko nastupa za U-17 reprezentaciju Finske, a ovog januara bio je na okupljanju njihove U-21 selekcije.

Priznao nam je na početku razgovora da nije mnogo znao o našoj državi kad ga je menadžer nazvao i rekao mu da je pronašao klub.

- Znao sam samo da je Bosna i Hercegovina država na Balkanu, a onda sam malo više pretraživao na internetu. Ranije sam znao da je Zlatan Ibrahimović porijeklom iz BiH, a od trenutnih reprezentativaca, čuo sam za Asmira Begovića, Edina Džeku i Miralema Pjanića – kaže Volotinen.

Predivan stadion

Pristao je doći u Čelik, jer će na ovaj način sakupiti potrebno iskustvo za nastavak karijere.

- Nisam požalio, ovdje je lijepo. U Zenici imamo predivan stadion, a prema onome što sam do sada vidio na treninzima, individualne vještine igrača bolje su nego u Finskoj. Imamo dobar timski duh i vjerujem da ćemo dobro startati u prvenstvu. Što se tiče gola, tu je iskusni Bojan Pavlović, ali ne predajem se. Imam tek 20 godina i znam da moram čekati priliku. Siguran sam da ću jednog dana biti broj 1 u klubu – kaže Volotinen.

Posebno je zadovoljan bosanskom kuhinjom.

- Probao sam neka jela, rekli su mi da je to bosanska hrana. Posebno mi se sviđa što ima mnogo mesa. Zadovoljan sam svime što sam jeo –kaže na kraju Volotinen.

Bio i hokejaš

Prva sportska asocijacija na Finsku za većinu Bosanaca je hokej na ledu, a potom neki drugi zimski sportovi.

Volotinen nam je rekao kako je i sam nekoliko godina trenirao hokej, ali je palicu, ipak, zamijenio fudbalskim golmanskim rukavicama.

- Mnogi dječaci u mom komšiluku gledali su nogomet na televiziji i govorili o njemu. Otišao sam na jedan trening i zavolio ovaj sport, u kojem sam i danas – kaže Volotinen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.