NSBiH Održano licenciranje službenih lica za drugi dio sezone

Edukacija ljekara i fizioterapeuta je stalna

G. Š.
17.02.2019 17:51

Danas je u organizaciji Nogometno saveza Bosne i Hercegovine održano licenciranje ljekara, fizioterapeuta, trenera i funkcionera za proljetni dio sezone 2018/19 Premijer lige BiH.

Živo predavanje

- Edukacija ljekara i fizioterapeuta je stalna zbog uvijek novih informacija i činjenica koje treba znati, kaže prof.dr Reuf Karabeg, koordinator medicinskog tima FK Sarajevo i šef medicinskog tima A reprezentacije BiH.

Predsjednik medicinskog komiteta NS BiH je doktor Šatrović, a na vrlo živom predavanju i analizi slučajeva različitih povreda učestvovali su, pored prof. dr Karabeg, i član Komiteta prim. dr. Emir Miletić iz Zrinjskog, te diplomirani fizioterapeut Ismar Hadjibajrić, šef fizioterapeuta FK Sarajevo i naše A reprezentacije...

- Mlađe kolege imale su priliku puno toga naučiti i čuti na osnovu videoanaliza raznih povreda – od mozga, vratne kičme, do srčanih zastoja, ali i jako puno primjera iz dugogodišnje prakse, dodaje prof. dr. Karabeg.

Bolji uslovi

Na seminaru se razgovaralo i o načinu, te mogućnostima bolje infraskrukture i opremljenosti aparatima i opremom u svim klubovima. Također, pod lupom je bio i način uvođenja u svakodnevnu praksu naučenog, ali I transferu znanja trenerima i članovima stručnog štaba. Svi moraju znati pružiti adekvatnu prvu pomoć povrijeđenom ili bolesnom, a ponekad može upravo trener biti taj.

Svi ljekati i fizioterapeuti, kako smo saznali nakon licenciranja, otišli su svoje klubove puni utisaka, ali i spremniji za eventualne zadatke.

NA VRH