SARAJEVO

Tan je bordo klubu skinuo omču oko vrata

Iznos od 4.050.000 KM, bio je dovoljan da dođe čovjek koji je vlasnik svega i svačega i krene s promjenama

Tan: Proslava titule 2015. godine

N. D.

10.3.2019

Fudbalski klub Sarajevo je bio u teškoj situaciji. Dugovi su bili nad vratom, licenca za takmičenje teško se dobijala, a onda se sredinom 2013. godine ukazao malezijski bogataš Vinsent Tan (Vincent) i objelodanio da će postati većinski vlasnik upravljačkih prava u bordo klubu.

Novogodišnja čestitka te godine, za navijače Sarajeva, bila je vijest da čovjek koji je već vlasnik velškog Kardifa i belgijskog Kortrijka zvanično u rukama ima i većinska upravljačka prava u klubu s Koševa.

- Tan kontroliše oko 90 posto upravljačkih uloga i ima apsolutnu većinu - izjavio je tadašnji direktor Sarajeva Dino Selimović.

Pošteni ljudi

Iznos od 4.050.000 KM, bio je dovoljan da dođe čovjek koji je vlasnik svega i svačega i krene s promjenama.

Sarajevo je već u toj sezoni (2013/2014.) osvojilo Kup Bosne i Hercegovine. Godinu kasnije, omaleni čovjek, osebujnog modnog ukusa, sa utrpanim dresom Sarajeva u pantalone, na Koševu s navijačima slavio je osvajanje titule prvaka.

- Imam klub u Sarajevu, klub koji volim. Navijači su fantastični, ljudi koji vode klub su nevjerovatni i pošteni i zaista me motiviraju - izjavio je tada Tan za BBC.

A pred čovjekom koji se javno zahvalio Bogu na, kako je rekao, dobitku između 800 i 900 miliona dolara, nije bio najpopularniji klub svijeta, ali jesu itekako zahtjevni navijači. Čekao se novi potez, a Tan očigledno nije čovjek koji čeka.

U septembru 2015. godine Sarajevo je zvanično postalo klub bez dugovanja na ime poreza. Vraćeno je približno dva miliona KM i moglo je potpuno čisto krenuti dalje. Omča koju je klub imao na vratu konačno je skinuta, ruku na srce, prije svega zahvaljujući malezijskom bogatašu.

Gledano realno, Sarajevo se godinama nazivalo fudbalskim podstanarom. Klub je igrao na gradskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, što i nije rijetkost u današnje vrijeme kod nas, ali i u svijetu, ali je možda još gora situacija bila vezana za trenažni proces.

Lutajuća ekspedicija znao je biti bordo tim. Danas na Koševu, sutra u Ilijašu, pa onda u Vogošći... Treniralo se gdje se moglo i stiglo, a onda je proveden u djelo još jedan bitan segment Tanove vladavine.

Najbolji poklon

- Fudbalski klub Sarajevo konačno je dobio svoj dom u vidu Trening centra, koji je otvoren na 69. rođendan našeg kluba.

Time je bordo klub svojim prvotimcima, polaznicima klupske Akademije poklonio najbolji mogući poklon, obzirom da su dobili sjajne uslove za rad - objavio je klub na svojoj stranici kada je napravljen trening centar u Burmiru.

Od tada pa do danas iz kluba su dolazili različiti signali. Bilo je govora da je Tan znao poručiti “živite sada od svog rada”, ali jasno da to tako ne ide. Ulica je pričala kako se povlači ili kako će uložiti nove milione, a on je bio jasan kada je prije dvije godine govorio o sudbini onoga što ima u vlasništvu.

- Trenutno ne razmišljam o prodaji nijednog mog kluba, ali ukoliko dobijem pravu ponudu, sigurno bih razmislio. Uvijek sam javno govorio da je sve što imam na prodaju za pravu cijenu, osim moje porodice - rekao je Tan za britanske medije.

Danas Sarajevo ima uhodanu Akademiju i glavni je kandidat za osvajanje titula prvaka i Kupa BiH. Svakako bi to bilo još jedno ostvarenje Tana, zajedno sa ostalim ljudima u bordo klubu.

Ostaje nepoznato kolika je i kakva ponuda Vijetnamca Ngujen Hoai Nama, ali je ona je prihvaćena i sada će on voditi politiku kluba. Mnogi se slažu, ako bude imao želju uložiti kao Tan, moglo bi to donijeti novi iskorak FK Sarajevo.



UEFA pravila

Promjena vlasništva Sarajeva je zanimljiva i sa aspekta Evropske fudbalske federacije (UEFA). Tan je mogao biti vlasnik više fudbalskih klubova, ali u situaciji da oni ne nastupaju istovremeno u evropskim takmičenjima. Da su Kardif, Kortrijk i Sarajevo ušli u istom periodu u Evropu, mogao bi se takmičiti samo jedan klub, upravo zbog istog vlasnika.


 820

miliona dolara je  Tanovo bogatstvo prema podacima „Forbesa”, a novog vlasnika kluba nema na popisu bogataša koji objavljuje ugledni američki magazin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.