KOŠEVO

I čuveni Gigs uključen u strategiju razvoja kluba

Tan je partner s našim novim investitorima, tako da to nisu neki novi ljudi, nego prijatelji, za koje i on smatra da će unaprijediti rad

Buljubašić: Naši rezultati se vide na terenu, ali i van njega

Piše: G. Š.

12.3.2019

Novi vlasnik FK Sarajevo Vijetnamac Ngujen Haoi Nam (Nguyen) i dalje je top-tema u sarajevskim, ali i bh. fudbalskim krugovima. Naime, dosadašnji većinski vlasnik kluba s Koševa Malezijac Vinsent Tan (Vincent) prodao je svojih 60 posto upravljačkih prava FK Sarajevo poslovnom partneru iz Vijetnama i PVF-u (Profesionalna vijetnamska fudbalska akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal).

Poslovna tajna

- Nam, također, radi u Beržaji (Berjay) korporaciji Tana - rekla je generalna direktorica kluba s Koševa Sabrina Buljubašić, te otkrila da je Vijetnamac od prošle godine uključen u Nadzorni organ FK Sarajevo.

U prethodnom periodu je s velikom pažnjom pratio rad svih klupskih struktura.

- U suštini, u posljednju godinu mi svi radimo kolektivno. Zbog toga neće biti velikih ili značajnijih promjena u našem menadžmentu. Ostat će ista struktura, jer su jako zadovoljni našim radom. Mislim da se to sve vidi, ne samo na terenu, nego i van njega – kazala je Buljubašić.

Generalna direktorica kluba s Koševa nije otkrila vrijednost kupoprodajne transakcije između Tana i Nama.

- Naravno, to je poslovna tajna. Zvanično, prošle sedmice smo krenuli u proceduru prenosa vlasništva, kada smo sve završili papirološki. Tan je partner s našim novim investitorima, tako da to nisu neki novi ljudi koje on ne poznaje, nego prijatelji, za koje i on smatra da će unaprijediti rad FK Sarajevo. Zajedno sa njim – kazala je Buljubašić.

Na pitanje je li se transakcija desila ili dešava na našem tržištu, odnosno hoće li neki porez biti plaćen u Bosni i Hercegovini, Buljubašić odgovara:

- Ne, transakcija između Tana i Nama, te PVF akademije neće biti obavljena ovdje, iz razloga što Tan prodaje svoj udio. Znači, nije to nešto što je između FK Sarajevo i nove grupacije, nego je Tan odlučio da proda jedan svoj dio.

Jasna strategija

Sarajevo je u eri Vinsenta Tana napravilo Akademiju, Trening-centar... tako da navijači očekuju nastavak ulaganja, kako u infrastrukturu, tako i u ekipu.

- Prije nego što smo i krenuli u ozbiljniju priču s novim investitorom napravili smo trogodišnji strategiju koju smo im prezentirali, da vidimo da li im je to prihvatljivo.

Smatram da je jedna od ključnih stvari u budućnosti infrastruktura. Kad usaglasimo sve detalje, kompletnu strategiju ćemo prezentirati javnosti.

PVF akademija, čiji je saradnik između ostalih i nekadašnji čuveni fudbaler Mančester junajteda Rajan Gigs, od nas je tražila da zajednički napravimo strategiju razvoja FK Sarajevo i bh. fudbala u koju će biti uključen i on - istakla je naša sagovornica.

U posljednjoj godini pomenute strategije planirano je i definitivno rješenje oko stadiona.

- Moramo naći rješenje jer trenutno nije dobro ni za naše igrače, ni za naše navijače. Stadion Koševo je takav kakav jeste, mi svi ga pokušavamo unaprijediti onoliko koliko možemo, ali je to jako teško kad niste vlasnici stadiona. Također, to je jako veliki stadion, tako da i to pravi probleme.

Mi smo, kada smo razgovarali o pomenutoj strategiji, već pričali o tome da u trećoj godini probamo naći rješenje. Da li je to novi stadion, rješavanje nedostataka na Koševu ili ... To ćemo tek vidjeti - za kraj je rekla Sabrina Buljubašić.

Nove investicije

- Sve promjene strukture vlasništva idu preko Skupštine. Svaka nova investicija u bh. fudbalu je jako potrebna i dobrodošla. Svaki dan se u svijetu fudbala priča o prodaji nekog kluba ili nekim promjenama na tu temu. Samo je bitno da klub nastavi raditi pozitivno, da ima svoju strategiju koju usaglašava s novim investitorom - rekla je Buljubašić.

Promjena Statuta

Dolaskom novog vlasnika neće biti nikakvih promjena u Statutu FK Sarajevo, bar u dijelu koji se odnosni na grb, boju...

- Mi smo nedavno promijenili Statut, iz razloga što smo htjeli da stvorimo preduvjete za još bolje poslovanje - rekla je Buljubašić i dodala da je i unutar kluba napravljena reorganizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.