DOMAĆI NOGOMET

Sedin Torlak za Avaz.ba: Na derbiju se uvijek pružalo više nego što čovjek može dati

Za tim s Koševa odigrao 151 utakmicu i postigao 12 golova

Torlak: FK Sarajevo je pod imperativom pobjede. Arhiv

Jasmin Alibegović

1.4.2019

Ekipa Zrinjskog iz Mostara proteklog vikenda na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" upisala je veliku pobjedu protiv lidera Premijer lige BiH FK Sarajevo rezultatom 1:0 te su se "Plemići" u potpunosti vratili u borbu za titulu prvaka. Sarajevo je i pored poraza ostalo na prvom mjestu Premijer lige BiH sa šest bodova više od Zrinjskog, a bordo tim u sljedećem kolu na Grbavici očekuje vječiti derbi protiv gradskog rivala Željezničara.  

Utakmica sezone

Nekadašnji kapiten FK Sarajevo Sedin Torlak u razgovoru za Avaz.ba rekao je da će, s obzirom na rezultat protiv Zrinjskog, najvažnija utakmica sezone za FK Sarajevo biti na Grbavici.

- FK Sarajevo je pod imperativom pobjede, iako je derbi uvijek neizvjestan. Nadam se da će se ekipa Husrefa Musemića dići iznad svega ovoga što se desilo u posljednje dvije utakmice i da će se vratiti na pravi put. Sarajevo sada treba vratiti samopouzdanje koje je imao prije. Mislim da će sačuvati bodovnu razliku i ako Bog da osvojiti duplu krunu - kaže Torlak, koji je od 2008. do 2013. godine nosio dres ekipe s Koševa.

Torlak je za FK Sarajevo odigrao 151 utakmicu i postigao 12 golova te ostavio neizbrisiv trag kako u bordo klubu tako i u bh. nogometu. U karijeri je odigrao veliki broj vječitih derbija, a kako je igrao na poziciji stopera, vodio je teške duele s napadačima Željezničara.

- U derbiju je uvijek neki naboj. To je specifična utakmica sama po sebi i zavisi kako je ko doživljava. Ja sam je doživljavao vrlo emotivno i uvijek se na toj utakmici pružalo više nego što čovjek može dati. U nekim se situacijama i griješilo, ali derbi je i dalje naša najveća utakmica i nadam se da će FK Sarajevo slaviti.

Dinamičnije utakmice

Torlak je komentirao i kvalitet današnjih derbija u odnosu na one kada je on igrao.

- Pozitivno je to što se i teren na Grbavici popravio i dosta se bolje može igrati nego što je to ranije bilo. Odmah utakmice budu dinamičnije, brže te tako i kvalitet igrača dođe do izražaja - kaže Torlak, koji danas trenira mlade nade u Školi fudbala “Asim Ferhatović Hase".

Torlakove igre znali su prepoznati navijači FK Sarajevo, koji su ga svojevremeno u dva navrata nagradili titulom najborbenijeg igrača u jednoj takmičarskoj sezoni - "Ismir Pintol".

- Navijači su veoma važni. Svaki put oni naprave taj izvanredan ambijent što se tiče derbija. Bilo je i onih žalosnih derbija, kada je bila na snazi zabrana dolaska gostujućih navijača. Draž derbija leži u tome što je to utakmica na koju dođe najveći broj ljudi, simpatizera, navijača i te utakmice je još veća draž igrati - zaključio je Torlak.

Željezničar i Sarajevo će 118. vječiti derbi igrati simbolično na Dan grada, 6. aprila, na stadionu Grbavica s početkom od 19:30 sati 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.