VJEČITI DERBI

Osam duela Osima i Musemića: Znate li ko je uspješniji i kojeg se okršaja najbolje sjećate

Skoro sve što je Željo osvojio u BiH bilo je tokom mandata (množina) mlađeg Osima, a što se Musemića tiče, vjerovatno ne postoji značajnija živuća ličnost

Musemić i Osim najuspješnija su trenerska imena Sarajeva i Želje u novijoj historiji. S. Saletović

A. Ču.

6.4.2019

Možete ih voljeti, možete biti indiferentni i možete ih mrziti. Malo ko je, međutim, među navijačima Želje i Sarajeva prema ovoj dvojici stručnjaka indiferentan. Osim je u plavom dijelu grada ili gospodar familije ili "lopina", dok je među bordo obojenima Musemić ili sarajevski Aleks Ferguson (Alex) ili neznalica koja je prodala Sarajevo.

E, sad, izbacimo predrasude. Skoro sve što je Željo osvojio u BiH bilo je tokom mandata (množina) mlađeg Osima. Što se Musemića tiče, vjerovatno ne postoji značajnija živuća ličnost. Čovjek je bio prvak i kao igrač i kao trener, pritom je još sa Zvezdom osvojio titulu...

Elem, u novijoj historiji derbiji kada su na klupama sjedili Osim i Musemić na suprotnim stranama imali su poseban šmek.

Osim je čak jednom izgovorio da posebno voli Musemića jer je karakteran i "ima svoje". Vjerovatno je poštovanje obostrano.

Dvojica trenera u dosadašnjoj historiji sučelila su se osam puta. Osim je ostvario dva trijumfa, Musemić, što je potpuno nevjerovatno, nijedan, a šest mečeva završilo je remijem. Dvojica trenera su bila na suprotnim stranama i u derbiju između utakmica Želje s Njukaslom, odnosno Sarajeva sa Bešiktašom, što se možda može ocijeniti najboljim periodom bh. klupskog fudbala.

Dosadašnji dueli

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 137 zvaničnih susreta, a ovo će biti 118. ligaški duel. 

Željezničar ima 35 prvenstvenih pobjeda, Sarajevo 33, a 49 utakmica završeno je bez pobjednika. Gol razlika je na strani bordo tima 131:130.

Kada su u pitanju prvenstveni derbiji na Grbavici, Željezničar je u 51 odigranoj utakmici ubilježio 19 pobjeda, Sarajevo 12 a 20 susreta okončano je remijem. Gol razlika je na strani “Plavih“, 71:55.

U posljednjih pet utakmica gdje su fudbaleri Željezničara imali ulogu domaćina zabilježili su dvije pobjede i tri remija. Ekipa Sarajeva je posljednju pobjedu na Grbavici ubilježila 2. novembra 2014. rezultatom 2:1. 

Željezničar je posljednju prvenstvenu pobjedu na Grbavici protiv Sarajeva upisao 19. maja prošle godine rezultatom 2:1.

Peljtin učinak

Čast da sudi najveći derbi u Premijer ligi BiH dobio je Irfan Peljto, a njegovi pomoćnici će biti Senad Ibrišimbegović, Davor Beljo, Admir Šehović, Adis Mulahasanović i Admir Musić. Delegat susreta je Milan Janković, a za posmatrača suđenja određen je Salem Prolić.

Kada je u pitanju glavni sudija Irfan Peljto, on je do sada sudio četiri derbija. U dosadašnja četiri duela ekipa Sarajeva ostvarila je dvije pobjede, dok je ekipa s Grbavice slavila jednu pobjedu.

Jedini "njegov" remi u duelima gradskih rivala bio je u oktobru 2016. godine na stadionu ''Asim Ferhatović Hase'', kada je bilo nepopularnih 0:0.

Kojeg se Vi derbija najviše sjećate po dobru?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.