GRBAVICA

Jeftina ekipa nije za velike domete

Protivnički golman nije imao nijednu odbranu

Navijači "Plavih": Igrači im ostali dužni

Avaz Sport

8.4.2019

- Gledam dobre stvari. Bilo je i toga u našoj igri, ali kada izgubiš 3:0 onda ništa ne valja ili kada pobijediš tim rezultatom onda je sve dobro – izjavio je Amar Osim, prvi strateg Željezničara u komentaru utakmice protiv Sarajeva.

Tim s Grbavice je na svom terenu poražen sa 0:3 i ma koliko se Osim trudio naći nešto pozitivno, u toj utakmici, nije se od „Plavih“ moglo vidjeti ama baš ništa što bi moglo zadovoljiti navijače. Možda za struku nešto znači što je Sinan Ramović dobro otvorio, Mustafa Mujezinović utrčao, Sulejman Krpić skočio, Anel Šabanadžović pokušao ili Enes Sipović ispucao..., ali na sonu je nula. Par prilika, koje su završile smiješnim reakcijama je premalo.

Lagani golovi

Velika je šteta da u jednoj tako značajnoj utakmici za bh. fudbal jedan mladi igrač igra 90 minuta, ne napravi nikakvu grešku, a onda ga nema ni u jednom izvještaju, gotovo da nema ni ocjene pored njegovog imena. Zove se Vladan Kovačević, golman je Sarajeva, i ništa nije kriv, jednostavno u njegov gol niko od protivničkih igrača nije šutirao, a to najbolje govori o pozitivnim stvarima u Željnoj igri na derbiju.

-  Mi smo im omogućili dva lagana gola, i nakon toga je bilo lakše igrati. Nama je prvo poluvrijeme prošlo u šoku. Teško je bilo na terenu. Uspjeli smo na poluvremenu igrače da razdrmamo, da smirimo, počnemo igrati onako kako bi trebali igrati da preuzmemo rizik. Nažalost nije uspjelo. Sarajevo je iskusno slomilo ritam, par puta se valjali, malo držali loptu, malo prekinuli, iz prve situacije zabili treći gol i rješili utakmicu. Vidjela se razlika između ekipe koja je na vrhu, jer je puno utakmica pobijedila, i ekipe koja se traži, koja se još nije našla između sebe – dobro je anlizirao Osim nakon utakmice.

Jasna razlika

Svi se slažu s njegovim mišljenjem da se vidjela razlika između dvije ekipe. Gosti su bili u svakom duelu jači, gosti su bili agresivniji i na kraju učinkovitiji. Na Grbavici su igrale, s jedne strane, ekipa koja je uigrana, dugo na okupu i s druge, ona koja se još uvijek traži, koja bjesomučno nabija loptu i koja je jeftina, a to da bude jeftina bio je plan kluba.

Jeftina ekipa realno će teško do velikih dometa, a najgore je što je ovakav poraz novo poniženje. Sve u svemu, jasno je odavno generacija 2018/19 ostaje upisana kao generacija poniženja za klub koji ima takvu tradiciju i toliko je voljen, a valjda će Evropa biti izborena. 

Uostalom, nakon utakmice klub je kaznio i istovremeno podržao igrače i stručni štab, ma kako to zvučalo nelogično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.